Mitt livs kamp 2

Odd Nerdrum gjør sitt livs rolle når han møter til ankesaken om skatteunndragelse i dag.

OPPFØLGEREN: - Om Nerdrum skulle vinne fram i lagmannsretten, vil det skje på tross av — ikke på grunn av — han og hans støttespilleres utrettelige selvrettferdighet. Foto: Scanpix
OPPFØLGEREN: - Om Nerdrum skulle vinne fram i lagmannsretten, vil det skje på tross av — ikke på grunn av — han og hans støttespilleres utrettelige selvrettferdighet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden studietiden har Odd Nerdrum inntatt outsiderrollen. I alle fall slik historien framstilles i dag. Bruddet med medstudentene og lærerne ved Kunstakademiet er malerisk beskrevet i biografien om ham på nettstedet til The Nerdrum Institute - som han nå for øvrig også ligger i rettstvist med. Under et besøk i Stockholm brøt han ut fra studentflokken som sto og beundret Andy Warhol og Roy Lichtenstein på Moderna museet som representerte den, for nordmennenes del, «sent ankomne modernismen» - og dro heller til Nasjonalgalleriet. Der ble han stående, «forhekset», av Claudius Civilis - og overbevist om at han måtte lære seg å male som Rembrandt. Dette likte ikke studentene og lærerne, som ikke behersket de gamle maleteknikkene, og som syntes prosjektet hans var «kvalmende og reaksjonært».

Beskrivelsen er symptomatisk for den selvforståelsen Nerdrum og alle hans støttespillere dyrker i offentligheten. Omverdenen - altså de som er uenige med ham - dyttes alltid inn i rollen som de smålige medstudentene og lærerne fra Kunstakademiet. De tar bolig i alle motstandere, også Skatt Øst som etter en årelang prosess fikk ham dømt i Oslo tingrett på seinsommeren i fjor for skatteunndragelse. Han skal ha solgt bilder for 14 millioner kroner uten å skatte av dem, og ble dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik. Dommen slo ned som en bombe, men det er verdt å merke seg at maksstraffen for grovt skattesvik er seks års fengsel. Når Nerdrum møter til ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag, har han tilbakelagt et snaut år hvor han har framstilt seg som en forfulgt uskyldighet - blant annet i et tv-intervju hos Fredrik Skavlan. Ironisk nok endte også Skavlan opp som skurk i fortellingen om Odd Nerdrum, fordi kunstnerens intervju - som alle andre - ble redigert før sending. Han fikk ikke utbrodere argumenter som at «dersom jeg hadde stemt Arbeiderpartiet, ville jeg ikke blitt dømt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer