Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Mitt nasjonale selvbilde ble ødelagt i voksen alder

Ane Dahl Torp om Norge som stor våpenprodusent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespiller Ane Dahl Torp (39) spiller hovedrollen i «Mor Courage og barna hennar» på Det Norske Teatret - nesten 30 år etter at Liv Ullmann hadde rollen på samme scene.

Norge, snill gutt? - Stykket handler om å tjene penger på våpensalg. Norge er en av verdens største våpenprodusenter, og Staten eier halvparten - det vil si deg og meg.

- Jeg fikk ødelagt mitt nasjonale selvbilde i voksen alder, da jeg forsto at Norge - den snilleste gutten i klassen, også er en stor våpenprodusent, sier Ane.

En av landets fremste skuespillere, Ane Dahl Torp (39), lever et meget hektisk liv.

Tøff familiesituasjon En av landets fremste skuespillere, Ane Dahl Torp (39), lever et meget hektisk liv. Hun alternerer med å spille «Hamlet» og «Haugtussa» på Det Norske Teatret om kvelden og øver inn «Mor Courage» på dagen.

- Familiesituasjonen er vanskelig for tida. Uten hjelp hadde ikke kabalen gått opp, sier Ane.

Vi møter henne i garderoben før hun skal i sminken og gyve løs på Bertolt Brechts krigsprofitør «Mor Courage» - teaterstykket med samme navn som har premiere fredag 13. februar - nesten 30 år etter at Liv Ullmann hadde rollen på samme scene.

- For spesielt interesserte - Sjur, mannen min, jobber som musiker i et dansestykke som har premiere dagen før jeg har premiere. Vi får ikke sett hverandres prenmierer. Heldigvis, familien hjelper til med ungene, slik at vi får det til å gå i hop, sier Ane.

Ekteparet har to ban på tre og fem år. På spørsmål om det blir flere, svarer hun raskere enn Lucky Luke skyter:

- Herregud, jeg har jo to barn. Tre barn er for spesielt interesserte. Klart jeg vil ha en liten familie, men både Sjur og jeg vil jo også ha tid til å jobbe.

- Et bra team Hun beskriver ekteskapet og samarbeidet med musiker Sjur Miljeteig som solid. De har både laget radioteater og teater, «Haugtussa» er som en evighetsmaskin på Det Norske teatret.

- Sjur og jeg er et bra team. Vi har nye planer på gang, men dem kan jeg ikke snakke om, sier hun.

Ane Dahl Torp har spilt Brecht-teater før, «Det gode mennesket frå Sezuan» - et stykke som mange mente er det beste hun noensinne har gjort, og som ga henne Heddaprisen.

- Jeg liker ikke høre det. Hva med de andre stykkene? Er ikke de bra, da?

Black metal på scenen «Mor Courage» ble skrevet samtidig som 2. verdenskrig brøt ut. Mor Courage er en krigsprofitterende forretningskvinne og mor - som kynisk selger våpen. Krigen gir og tar, hun mister også sine barn.

- Hun er en kynisk kvinne, en hovedrolle som det er vanskelig å identifisere seg med, sier Ane og fortsetter:

- Rollen og stykket kan bli det kuleste jeg noen sinne har gjort. Stykket engasjerer. På de første prøvene var jeg så sint og opprørt. Med levende black metal-musikk på scenen, skrevet av Morten Bergeton Iversen («Teloch») fra Mayhem, blir det veldig brutalt.

FORVANDLINGEN: Ane Dahl Torp blir forvandlet til Mor Courage på Det Norske Teatret. Bak, maskør Marit Framstad. Premiere 13. februar. Alle foto: Anders Grønneberg
SELGER VÅPEN: Mor Courage selger våpen og pengene strømmer inn - her fra prøvene på Det Norske Teatret.
BLACK METAL: «Mor Courage» lydlegges av kompromisløs metal - signert Teloch fra Mayhem.
GOD BUTIKK: Fra campingvogna går salget strykende, men omkostningene er store. Mor Courage mister sine barn i krigen.
TYSK REGISSØR: Den tyske regissøren med det norskklingende navnet, Lars-Ole Walburg, gir sine instrukser på scenen.
30-ÅRS KRIGEN: Bertolt Brecht skrev stykket i eksil i Sverige da 2. verdenskrig brøt ut. Handlingen er lagt til 30-års krigen på 1600-tallet. Men temaet er like aktuelt uansett tid.
KRIGEN ER OVER: Det er fred og Mor Courage fortviler. Hva skal hun tjene penger på da? - Hun er ingen rollefigur det er lett å identifisere seg med, sier Ane Dahl Torp.
NORGE SELGER VÅPEN: - Norge er en våpenprodusent, og vi er med på dette, sier skuespiller Ane Dahl Torp - her med skuespiller Oddgeir Thune.

Selv om handlinga opprinnelig er lagt til tredveårskrigen (1618-1648), tar Ane Dahl torp oss inn i et tidløst univers.

Dagbladet fikk se bruddstykker av prøvene, og kan bekrefte at det er snakk om heftig, ekspressivt teater. Et tysk regiteam underledelse av regissør Lars-Ole Walburg understreker det Brecht gjør - å herje emosjonelt og intellektuelt med sitt publikum.

- Heller her enn i Hollywood Ane Dahl Torp ligger så menn ikke på latsida: hun er akkurat ferdig med TV2-serien «Okkupert» og spillefilmen «Bølgen», som begge har premiere seinere i år. For innsatsen i Bent Hamers film «1001 gram» har hun også høstet gode kritikker. Men hva med utlandet og Hollywood?

- Det er hva jeg gjør, ikke hvor jeg gjør det, som betyr noe, sier Ane og fortsetter:

- Du kan liksom ikke være god, hvis du ikke har vært i utlandet. I et kort perspektiv ville jeg ikke hatt noe imot et opphold i Hollywood, men jeg er jo småbarnsmor, så, nei:

- Jeg vil heller være her enn i Hollywood.

IKKE SÅ FRYKTINNGYDENDE:  Ane Dahl Torp uten sminke.  Foto: Anders Grønneberg
IKKE SÅ FRYKTINNGYDENDE: Ane Dahl Torp uten sminke. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!