DEBATT

Debatt: Klima

Mitt råd til Høyre

God klimapolitikk bør måles etter to kriterier. Går den fort nok? Kutter den nok utslipp? Regjeringens klimapolitikk går i sneglefart og kutter ikke i nærheten av nok utslipp.

GJØR IKKE NOK: Et ansvarlig styringsparti må erkjenne at de ikke kutter utslipp fort nok. Ikke berolige folk med at klimapolitikken ikke synes, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GJØR IKKE NOK: Et ansvarlig styringsparti må erkjenne at de ikke kutter utslipp fort nok. Ikke berolige folk med at klimapolitikken ikke synes, skriver innsenderen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyres Stefan Heggelund forsøker å berolige velgere som er bekymret for klimakrisa. «Ikke alle klima- og miljøtiltak synes. Ennå», skriver Heggelund.

Mitt råd til Høyre er å slutte med bortforklaringene, kutt heller utslippene. For å stanse klimakrisa trenger vi ikke tomme løfter og konservative floskler. Vi trenger klimapolitikk som kutter utslipp.

Historien om norsk klimapolitikk er en historie om røde og blå politikere som har vært skjønt enige om å lete etter mer olje og gass. Verken de borgerlige eller de rødgrønne har hatt kriseforståelsen, eller vist den politiske handlekraften som trengs i kampen mot klimakrisa.

Innestemme, svake forlik, og en god dose feighet har for hvert år som går tatt oss to år tilbake i klimapolitikken.

Mens vi burde ha satt ned en kommisjon for å ta landet ut av oljealderen, har vi satt rekorder i utlysning av nye oljefelt på sokkelen. Mens vi burde ha bygga ut tognettet, bygger vi ut rullebaner og motorveier. Men vi burde ha kutta utslippene, har utslippene gått opp.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg beskrev problemene med Norges klimamål godt i biografien sin: «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger».

Dette gjelder i høyeste grad for dagens regjering også. «Til 2030 skal Norge kutte minst 45 prosent av utslippene», skriver Heggelund. Men hva betyr enda et klimamål, når regjeringa allerede har sørget for at vi vil havne 75.000 tonn CO2 over det vi lovet FN at vi skal klare i 2020?

God klimapolitikk bør måles etter to kriterier. Går den fort nok? Kutter den nok utslipp? Regjeringens klimapolitikk går i sneglefart og kutter ikke i nærheten av nok utslipp. Er det en ting det folkelige klimaopprøret og skolestreikene har bevist, er det at folk ikke er bekymret for dyre klimatiltak. De er bekymret for at politikerne ikke kutter nok klimagassutslipp i tide.

Et ansvarlig styringsparti i vår tid må erkjenne at de ikke gjør nok i kampen mot klimakrisa og kutte utslipp fort nok. Ikke berolige folk med at klimapolitikken ikke synes. For det gjør den sannelig, og den styrer oss mot mange graders temperaturstigning.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer