- Mitt synspunkt er at det ikke finnes sjørøvere i Somalia

Møt den somaliske nobelpriskandidaten Nuruddin Farah.

- IKKE MORDERE: Den somaliske forfatteren Nuruddin Farah mener ikke båtkaprerne utenfor Aden-bukta kvalifiserer til tittelen «pirater». Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- IKKE MORDERE: Den somaliske forfatteren Nuruddin Farah mener ikke båtkaprerne utenfor Aden-bukta kvalifiserer til tittelen «pirater». Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Nuruddin Farah fra Somalia er en av de sterkeste kandidatene til Nobels Litteraturpris. I sin nye roman «Knokkelkors», griper han fatt i problemet med båtkapringene utenfor kysten av Øst-Afrika.

- Mitt synspunkt er at det ikke fins sjørøvere i Somalia. Det som tradisjonelt kjennetegner pirater, er at de dreper, plyndrer og senker skip. Det er ikke det som skjer. Båter blir kapret og kidnappet og holdt tilbake mot løsepenger. Men mannskapet blir tatt vare på mens de er i fangenskap. Dette er selvsagt kriminelt, men sjørøveri er det ikke, sier han.

Med «Knokkelkors» avslutter Farah en fabelaktig trilogi der han går tett innpå den tragiske og dramatiske situasjonen i hjemlandet. Farah, som de siste 15 åra har bodd i Cape Town, vet hva han snakker om. I over 20 år levde han i eksil fordi han som forfatter risikerte streng straff i hjemlandet. Han var sist i Mogadishu for to uker siden.

Aldri trygg - Situasjonen er verre enn noensinne. Ingen ting har roet seg. Det fins ikke snev av demokrati. Det er litt mindre vold enn før. Men ingen kan føle seg trygge.

- Hva med deg selv. Tidligere måtte du ha væpnet eskorte?

- Det er ikke lovlig lenger. Jeg får ingen beskyttelse. Det er klart jeg er utsatt. Enhver som er kritisk, er det. Jeg holder taler for 500 mennesker og er et lett mål. Men det gjelder mange mennesker. Jeg er ikke redd. Det har ingen hensikt.

Fostre blir skadd - Du har uttalt at du skriver for å holde Somalia i live?

- På et visst tidspunkt flyktet alle fra Somalia. Først eliten og så vanlige folk. Jeg vet ikke hva jeg oppnår med bøkene mine, men jeg kan jo håpe at de betyr noe.

- Forsøker du å rette søkelyset på ting som ellers blir holdt skjult?

- Det blir begått betydelig mer alvorlige forbrytelser i området utenfor Somalia enn båtkapringer. I årevis har utenlandske fiskebåter drevet rovfiske i området, ofte beskyttet av den internasjonale flåten. Store mengder livsfarlig søppel blir også dumpet i disse strøkene, blant annet radioaktivt avfall som har ført til at barn blir født blinde eller deformert. Disse internasjonale forbrytelsene må fram i lyset dersom man skal skrive om det såkalte «sjørøver»-fenomenet.

Luksusliv? - Mener du at det er en sammenheng?

- Ikke nødvendigvis nå lenger. De første båtkapringene i 1997 ble utført av desperate fiskere som opplevde at næringsgrunnlaget forsvant. I dag er det snakk om organisert kriminalitet. Men det er grunn til å spørre seg hvem som står bak. Her snakker vi om enorme skip, like store som et hotell. De blir kapret av folk i småbåter. Hvordan vet de hvor disse svære skutene befinner seg? Hvordan kommer de om bord i båtene de skal kidnappe? Og hvor blir det av løsepengene? Det er nokså innlysende at de får hjelp.

- Vestlige media har rapportert om folk som lever i luksus etter å ha kapret båter?

- BBC har publisert en reportasje fra byen Eyl, der folk angivelig lever i luksus. Jeg dro til Eyl. Jeg fant ikke noe sted å bo. Alt var dødt. Det var ikke reist noen ny bygning i byen på 25 år. Ingen tegn til millionærer noe sted.

Seksuell frihet - «Knokkelkors» er siste bind i din tredje trilogi. Hva gjør du nå?

- Jeg har nettopp avsluttet første bind i en ny. Den handler om seksuell frihet. Det er en nær sammenheng mellom individuell frihet og demokrati. Du kan ikke vente noe folkestyre i land der for eksempel homofili er forbudt fordi det er «uafrikansk». Folk blir slått og torturert av politiet. Jeg er ikke homofil, men jeg er opptatt av folks rett til å være den de er.

- Du bruker elementer fra spenningsromanen når du skildrer situasjonen?

- Jeg forsøker å fortelle noe viktig samtidig som jeg ønsker å underholde leserne. Veldig «litterære» bøker kan fort bli uleselige. Men jeg skriver aldri på den samme måten. Jeg håper alle romanene mine er forskjellige.