Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mobb en politiker

Om å selja prinsipp som strikk i metervis.

MOBBA? Ein kranglevoren lesar har fått det for seg at denne spalta sist lørdag mobba tidligare partieigar Carl I. Hagen. Foto: Jaques Hvistendahl
MOBBA? Ein kranglevoren lesar har fått det for seg at denne spalta sist lørdag mobba tidligare partieigar Carl I. Hagen. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer
Kommentar

DENNE VEKA har Fremskrittspartiet toppa Asylvi Listhaugs elitelag med frelsarar som Aina Stenersen, Jan Arild Ellingsen og Odins soldat Ronny Alte. Anstendige høgrefolk toar sine hender og sukkar: Gjev oss Per Sandberg fri! (Luk 23,18)

Den alvorlige og strengt kontrollerande konstitusjonelle lov- og språkrøktaren Martin Arvid Kolberg (67) kom ikkje inn på realskulen fordi han var for dårlig i norsk. I eit intervju i bladet Vi over 60 insisterer han på å vera «en lystig sjel, tolerant og innimellom morsom». Det er bekrefta av den stadig kaldare krigaren Jens Soltenberg: «Når vi i Arbeiderpartiet går tom for underholdning, setter vi på «Nytt på nytt»-klippet med Martin Kolberg og Arne Strand, og så har vi det gående».

KOLBERG RYDDAR også opp i det betente forholdet til barndomsvennen til Thorbjørn Jagland. Dei var saman så å seia daglig i 25 år, men då Jagland overtok som statsminister, forviste han Kolberg til Forsvarsdepartementet. Etter det har dei hatt lite med kvarandre å gjera, så forholdet er ryddig og greitt. Men då Geir Lundestad kritiserte Jaglands noble manøvrar og engelsken hans, såg Kolberg det som mobbing -- «og da forvarer jeg'n: Thorbjørn og jeg er fra samme kultur. Når snobben begynner på den måten der, da kommer refleksen».

EIN KRANGLEVOREN lesar har fått det for seg at denne spalta sist lørdag mobba tidligare partieigar Carl I. Hagen, Kong Carl som blei Profet i eget land. Ærlig talt! Ærlighet varer lengst. Både i autoriserte og uautoriserte politiske erindringer og memoarer. Dette er min diagnose: Carl I. Hagen er ein meister i konstitusjonell ryddighet. Forretningsorden har han kunna på fingrane sidan han var engelsk studentpolitikar på slutten av 60-talet. Han hadde ein dagdraum om å bli Stortingspresident. Då han blei refusert av det høgnasa Høgre, blei han endå verre å ha med å gjera. Men han er den beste stortingspresidenten vi aldri fekk.

Den prinsippfaste Carl I. Hagen kan sjølsagt også selja konstitusjonell strikk i metervis. Der er han på line med Jens Otto Krag, sosialdemokratisk statsminister i Danmark 1962-68 og 1971-72: «Man har et standpunkt til man tar et nytt». Eller som han også er tillagt: Vi har våre prinsipper, men om dere ikke liker dem, har vi andre.

I ein debatt med Jonas Gahr Støre klaga Erna Solberg (55 denne veka) over at Arbeiderpartiet oppfører seg som eit offer i retorikk-debatten om Sylvi Listhaugs asylpolitikk. I så fall har Arbeiderpartiet stole Fremskrittspartiets klær mens dei er inne og badar i regjeringsmakt. Som statsvitaren Ulf Torgersen formulerte det: «Kampen om å være et ressurssvakt offer er beinhard, og det kreves store ressursar for å vinne fram».

SLAGORDET Mobb en politiker» kom for øvrig inn i norsk politisk retorikk med ei brosjyre frå fremskrittsungdommen i 1989. Med tillegget «Stem FrP». Det var mens Tor Mikkel Wara, utmeld Bolkesjø-liberalist som stadig set sine spor som rådgjevar for partiet, var leiar i FpU.