Mobb en politiker!

Det er forskjell på vett og pengevett. Det er også forskjell på rike nordmenn. Olav Thon har pengevett, men også ganske mye godt, gammelt bondevett. Og han reddet i går de rikes ære i debatten med finansministeren og andre politikere i «Holmgang».

Thon satt der på TV2 med sin vanlige beskjedenhet og fortalte at han i grunnen betalte nok skatt. 480 millioner kroner de tre siste åra. At han ikke tar ut utbytte på aksjer og derfor ikke blir rammet av Arbeiderpartiets skatteforslag. Og at han dessuten har ei hytte på 15 kvadratmeter.

Det var kanskje derfor et flertall av innringerne til programmet sa nei til at de rikeste skal betale mer skatt. De andre rikingene i panelet demonstrerte stort sett bare sin egen grådighet og mangel på samfunnsinnsikt. Og demonstrerte for hver eneste seer at hvis noen skal betale mer til fellesskapet, er det i alle fall ikke de.

Partisk

Det var for så vidt en god idé å få norske milliardærer og storinvestorer med i en fjernsynsdebatt om Norge er et skatteparadis, men programmet levde ikke opp til tittelen. Fordi programleder Oddvar Stenstrøm så åpenlyst stilte seg på millionærenes side og egentlig stilte spørsmålet om ikke de rike betaler for mye skatt her i landet. Jeg vet ikke hvor mange ganger han viste til at Thon hadde betalt en halv milliard i skatt, og verken spørsmål, kroppsspråk eller programledelse etterlot noen tvil om hvor programlederen sto. I den grad han brydde seg om å lede en debatt. Det ble et millionærshow der rikdom og suksess fikk boltre seg med de folkevalgte. På et såpass lavt nivå at det nesten føltes godt å være blakk foran skjermen.

Hellige?

Kvaliteten på debattprogrammene i TV2 er svært vekslende. Det har selvsagt sammenheng med både tema og debattanter, men med såpass mange styrtrike kjendiser burde det vært mulig å få til noe mer enn et nytt «mobb en politiker». Selv om verken Karl Eirik Schjøtt-Pedersen eller Kristin Halvorsen er lette mobbeofre, kunne det vært stilt noen kritiske spørsmål også til de rike. For det er dem debatten har handlet om siden sist vinter, og det var dem som trakk seerne til gårsdagens program. De kan da ikke være hellige selv om de skaper arbeidsplasser.

Jeg vet ikke om Oddvar Stenstrøm tjener for mye, eller om han bare har mistet teften. Etter gårsdagens program burde TV2 vurdere om det er dette de ønsker med «Holmgang».