Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mobbeappen» Yik Yak har gjort grunnleggerne søkkrike

Muliggjør mobbing i stor skala.

YIK YAK SNAKK: Droll og Buffington snakker om Yik Yak og mobbing under South by Southwest i Austin i Texas denne uka. AP Photo/Austin American-Statesman, Deborah Cannon
YIK YAK SNAKK: Droll og Buffington snakker om Yik Yak og mobbing under South by Southwest i Austin i Texas denne uka. AP Photo/Austin American-Statesman, Deborah Cannon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyler Droll og Brooks Buffington har kjent hverandre siden ungdomsskolen. I dag er de to 24-åringene styrtrike gründere bak appen Yik Yak, som har en antatt verdi på 3,2 milliarder norske kroner. 

Yik Yak fungerer som en Twitter-feed hvor du forblir helt anonym og ikke kan ha noen adressat på dine yak-meldinger - de dukker automatisk opp i feeden til alle brukere (kalt yak-ere) i en radius på cirka to kilometer.

Appen er bare 18 måneder gammel men brukes spesielt flittig på amerikanske universiteter - Yik Yak har blitt en suksess ved over 1600 colleger i USA, ifølge Business Insider

Ville vesten Oppfinnelsen fikk nylig en pengeinnsprøytning på 500 millioner kroner fra samme selskap som i sin tid støttet suksesshistorien WhatsApp, men må tåle kraftig kritikk for å skape grobunn for mobbing og trakassering blant sine brukere.

The New York Times forteller historien om en kvinnelig foreleser som ble utsatt for grovt seksualisert hets av det samme publikummet hun foreleste for. Ettersom alle Yik Yaks brukere er anonyme, var gjerningsmennene umulige å spore opp, og dét er en historie som ikke unik. 

Professoren truer nå med å trekke Yik Yak-gründerne Droll og Buffington for retten. Forelesningen ble avbrutt av en Yik Yak-bruker som mente hetsen gikk for langt og varslet foreleseren.

- Det er ville vesten av sosiale medier, sa professoren senere.

- Ungdom er dumme Droll og Buffington beskrives som utypiske for USAs mange tech-innovatører. De går på fester og har få andre venner i bransjen. Selv om Yik Yaks suksess har gitt dem muligheten til å bo større og bedre, deler de to fremdeles en treroms leilighet, ifølge Business Insider

De sprer ideer til å bedre appen sin på post-it lapper på badet, og kommer nå med et forsøk på å imøtekomme mobbekritikken.

For å unngå at Yik Yak brukes til trakassering blant ungdom, har Droll og Buffington etablert geogjerder til appen rundt skoleområder på skoler i USA. Slik hindrer man Yik Yak i å operere innenfor et geografisk avgrenset område.

- Ungdom er jo ganske dumme, sa Brooks Buffington om saken. 

Ordsperre Begge grunnleggerne av Yik Yak er opptatt av at appen skal ha en positiv grunntone, og det er brukere på universitetsnivå som er Yik Yaks målgruppe, forsikrer selskapet, ifølge TechCrunch.

- 95 prosent av våre brukere er collegestudenter, og mobbing er ikke noe vi ser på daglig basis i Yik Yak. Det er veldig lite av slikt, forsikret grunnleggerne. 

Droll og Buffington har også gitt Yik Yak en ordsperre. Dersom en yak inneholder ord som kan være støtende, bes yak-eren om å bekrefte at ordet brukes i en ålreit setting, med en høflig påminnelse om at trusler tas svært alvorlig.

YAK I VEI: Yik Yak tar amerikansk ungdom med storm, på godt og på vondt. AFP PHOTO/Mandel NGAN
YAK I VEI: Yik Yak tar amerikansk ungdom med storm, på godt og på vondt. AFP PHOTO/Mandel NGAN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!