Mobbes av læreren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Dette er en vi kan kalle en neger» sa læreren og pekte på den afrikanske niendeklassingen. «Hvorfor kan ikke folk bare slutte å bruke ordet ’neger’? For meg er det sårende», sier eleven på en skole utenfor Oslo.

Når emner som slavehandel og terrorisme tas opp i klassen, vendes blikkene mot henne. Også lærerens blikk. Mange elever med minoritetsbakgrunn må svare for bombingen av tvillingtårnene 11.september. De må stå til rette for korrupte, afrikanske statsledere og blir konfrontert med terrorhandlinger begått av forskrudde mennesker i islams navn. Og de må finne seg i å bli kalt neger, selv når de forklarer at de opplever betegnelsen som nedverdigende. Det er ikke i hovedsak medelevene som står bak mobbingen – det er læreren! Det kommer frem i rapporten «Barn i Norge» som organisasjonen Voksne for Barn gir ut i morgen.

Det mangler ikke på gode intensjoner fra myndighetene når det gjelder barn og unge med minoritetsbakgrunn; Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering, stortingsmelding nr. 49, «Mangfold gjennom inkludering og deltakelse» og «strategiplan for likeverdig utdanning i praksis» presenterer et knippe. Når vi leser disse i og for seg gode dokumentene, tas det for gitt at voksnes holdninger er stuerene. Det sies mye fint om betydningen av å forebygge og slå ned på rasistiske holdninger og trakassering de unge i mellom. At lærere og andre voksne ansvarspersoner kan ha uakseptable holdninger og stå bak mobbing av barn og unge med minoritetsbakgrunn direkte eller indirekte, nevnes ikke med et ord. Dermed uteblir også tiltakene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer