- Mobbet for norsk aksent

LOS ANGELES (Dagbladet): Renée Zellweger (32) ble mobbet i Texas for sin norske aksent. Nå blir hun hyllet for sin særpregede britiske aksent i komedien «Bridget Jones' dagbok», som har norgespremiere fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg greier ikke en gang å høre norsk aksent lenger. Jeg er så vant til den. Mamma har fortsatt en sterk aksent, og jeg ble mobbet for den til jeg var ni år. Da gikk jeg over til bred Texas-aksent, forteller Renée Zellweger, som møter Dagbladet på Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Minst 12- 13 kilo lettere enn slik du møter henne på kino fra og med fredag i «Bridget Jones' dagbok». Renée måtte nemlig legge på seg for å spille Bridget Jones. Filmen er basert på boka ved samme navn, skrevet ut i fra spalta til Helen Fielding i The Independent.

Lik Bridget

Zellweger virker litt stresset, men forsøker så godt hun kan å virke rolig og avbalansert. Noen likheter her mellom den fortsatt single Zellweger og hennes rollefigur, den litt forfjamsede, flørtende, klumsete og stadig forsnakkende Bridget?

- Jo, jeg er faktisk mer lik Bridget Jones enn hva jeg vil erkjenne, medgir datter av Kjellfrid Irene Andreassen, opprinnelig fra Kirkenes, og sveitsiske Emil Zellweger. De to møttes på danskebåten for over 40 år siden. Sammen fikk de datteren Renée og sønnen Drew. De bodde i den lille byen Katy utenfor Houston, Texas. Den gang var det ikke engang kino i Katy.

I dag har stedet både kino og et av verdens største kjøpesenter - og kan se sin lokale skuespillerheltinne sjarmere kjekkaser som Hugh Grant og Colin Firth i hovedrollen som Bridget Jones.

- En engel

- Det er dit jeg helst reiser når jeg har fri, men jeg håper jeg kan komme til Norge igjen snart for å besøke familie. Det er lenge siden jeg var der nå, men jeg husker godt en spesiell fontene i Halden, og parkene i Oslo. Og softisene og de lange pølsene - og Solo! stråler Zellweger, som hadde mamma og pappa på norgesbesøk i Halden i september i fjor. - Og fiskeboller! Og krumkaker, fortsetter Renée.

- Ooh, jeg er så glad at jeg har vokst opp med dette, fortsetter Zellweger, og skryter av sin «verdens beste mamma» som - ulik Bridget Jones' mor - ikke maser om mann og barn og biologisk klokke.

- Mamma er en engel. Jeg føler meg veldig heldig. Hun fortalte meg riktignok at jeg brukte for mye makeup da jeg gikk på high school, men hun hadde rett. Hun er ærlig.

Troverdige Renée

Gwyneth Paltrow, Kate Winslet og Helena Bonham Carter var også aktuelle for rollen som den britiske Bridget. Regissør Sharon Maguire, en av forfatteren Helen Fieldings aller beste venner, falt for Zellwegers varme framtoning og hennes troverdighet i en fysisk komedie.

Det forstår vi godt når vi møter Renée Zellweger. Hun er lys, pen og blåøyd og samtidig klok, åpen, varm og sjarmerende. Hun virker oppriktig, og skratter og skråler hjertelig - og mye. Iblant høyt. For i neste sekund å mumle lavt, så vi må bøye oss for å høre hva hun sier. Liten og tynn er hun - det er nesten et sjokk å se henne i forhold til hvordan hun framstår på kino.

Men hun hevder at hun er tilbake til den vekta hun hadde før filminnspillingen.

- Jeg har også fått erfare at det er mye vanskeligere å gå ned enn å gå opp. Jeg var vant til å spise pizza når jeg ville. Det tok seks måneder å ta av kiloene som hadde kommet på, erkjenner Renée Zellweger.

Feite- og slankekur

Hennes Bridget Jones-diett - eller det som mange kaller for «filmstjernenes helveteskur» - var ganske drøy: osteomelett med mye fett tilbehør til frokost, sjokoladekake med is og proteinpulver før hamburgerlunsj. Middag? Som oftest glinsende pizza og litervis med mørkt Guinness-øl - og gjerne sjokoladepudding som en liten bonus. Og selvsagt null fysisk utfoldelse.

Over ti kilo ville hun legge på seg, helt frivillig, og det gjorde hun - selv om det var de på filmsettet som synes det var greiere om hun puttet bomull og andre greier i brystholderen og trusa.

- Ikke troverdig, mente frøken Zellweger, og dro i vei på fetekur. Det var en like stor utfordring som å bytte ut sin Bush-brede Texas-aksent med en rein britisk. Flere briter var ganske skeptiske til Zellwegers aksent på forhånd, men også her gjorde hun all skepsis grundig til skamme.

- Jeg var utrolig spent, og det gjør meg fokusert, sier Zellweger.

- Hvordan har du greid å miste alt du la på deg?

- Frukt til frokost, salat til lunsj og fisk til middag - og yoga, svømming og løping, sier Zellweger og smiler overbevisende.

- Jeg er avhengig av å trene. Det har vært en del av mitt liv, det er da jeg rømmer, får ut frustrasjonene.

KJEKKE MENN: Nå kan hjembyen, som før ikke hadde kino, se både Renée og Hugh Grant sammen på lerretet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer