- Mobbet og nedbrutt

Den svenske dramatikeren Lars Norén orket ikke å medvirke i en TV-dokumentar om tragedien som utspant seg da tre unge nynazister drepte to politimenn mens de medvirket i et teaterstykke. Da ble det virkelig bråk.

De rykket ut i flokk, avisenes lederskribenter og folk som visste enda mindre om det som skjedde. Norén forble taus, helt til han denne uka forklarte og beklaget i et åpent brev i svenske medier.

I mellomtida hadde det haglet med ord som «uforståelig», «respektløst», «skammelig» og andre negativt ladde karakteristikker, fordi han ikke ville kommentere tragedien, som har innvirket så kraftig på hans liv, én gang til.

I brevet, der han tar for seg de ulike beskyldningene og punkt for punkt tilbakeviser kritikken som er framsatt, går det fram at han er sliten og nedbrutt, at han føler seg mobbet og bærer på en sorg.

- Skal jeg slutte?

«Vil dere at jeg skal slutte som dramatiker og regissør i Sverige? Gjerne for meg. [...] Min sorg og fortvilelse over det forferdelige som har rammet de pårørende har jeg uttrykt mange ganger. Den sorgen er min. Og den kommer jeg alltid til å bære med meg,» skriver han blant annet.

Lars Norén har ved flere anledninger satt opp forestillinger på Det Norske Teatret, og han har skrevet dramatikk spesielt for teatret. Han er også en personlig venn av teatersjef Vidar Sandem.

- Jeg har ikke snakket med ham om de siste dagenes hendelser, men jeg forstår at dette har vært tøft, sier Sandem. - Vi skal treffes med det første, legger han til.

Alltid velkommen

- Det føles litt urettferdig at Norén angripes enda en gang for tragedien som utspant seg for to år siden. Jeg har ikke satt meg helt inn i saken, men Norén har kommentert og beklaget det som skjedde flere ganger. Han tar det tungt, sier Sandem.

- Han virker sliten og lei, og vurderer å slutte å jobbe i Sverige?

- Hit til Det Norske Teatret er Lars Norén velkommen når han måtte ønske det, og hvor lenge han vil. En av de aller fineste periodene jeg har hatt som sjef ved teatret var da han var aktivt til stede under innstuderingen av «November». Han skaper så mye varme og entusiasme rundt seg. Han er rett og slett en ener!

Sandem røper at det foreligger planer om et nytt samarbeid mellom Lars Norén, Sveriges største dramatiker siden Strindberg, og Det Norske Teatret. Men han vil ikke konkretisere. Det er for tidlig i planleggingsfasen.

Tragisk nok var det Lars Noréns engasjement for dem som har falt utenfor, som førte ham inn i marerittet av en teateroppsetning, der virkeligheten overgikk kunsten. Han håpet å rehabilitere guttene som hadde havnet i nynazistmiljøet tilbake til samfunnet, blant annet ved hjelp av teaterforestillingen «Sju tre».

VELKOMMEN: - Lars Norén er hjertelig velkommen til Det Norske Teatret når han vil og hvor lenge han vil, sier teatersjef Vidar Sandem (t.h.). Her sitter han sammen med Lars Norén i forbindelse med hans besøk i Oslo før jul i fjor.Foto: TOM MARTINSEN