DEBATT

Mobilstråling er fortsatt ikke farlig

Når man begynner å se nærmere på de vitenskapelige studiene, rakner det fullstendig. 

IKKE FARLIG: Det er aldri avdekket noen relevante helseeffekter av stråling fra blanrt annet høyspentlinjer, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
IKKE FARLIG: Det er aldri avdekket noen relevante helseeffekter av stråling fra blanrt annet høyspentlinjer, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2011 ble 3000 innbyggere i et område av Nederland bedt om å besvare et spørreskjema hvor de skulle krysse av på en liste over hvilke plager de hadde i hverdagen. Dette var typiske plager som søvnløshet, hodepine, kvalme, manglende energi og tilsvarende litt diffuse symptomer. De skulle også angi hvor langt de bodde fra nærmeste mobilmast eller høyspentlinje. Da forskerne analyserte resultatene fant de en klar sammenheng mellom hvor nært en mobilmast eller høyspentlinje en person bodde, og hvor mye plager de hadde.

Einar Flydal med flere mener at slike studier peker tydelig i retning av at elektromagnetiske felter (EMF) fra mobilmaster, høyspentlinjer, WiFi-rutere og annet elektronisk utstyr skaper helseproblemer hos mennesker. Et begrep som gjerne brukes om dette er «electrosmog». Denne usynlige «strålings-tåka» som omgir oss ale kan i følge Flydal forklare en rekke sykdommer, fra ulike krefttyper til autisme, fra Alzheimer til grå stær.

Min første store innvending er at den samlede vitenskapelige forskning ikke støtter hans hypotese. Etter 60-70 år med studier på effekten slik ikke-ioniserende stråling, altså stråling med for lav energi til å ødelegge molekyler som vårt eget DNA, har på menneskets biologi, er det aldri avdekket noen relevante helseeffekter som gir grunn til bekymring. Verdens helseorganisasjon (WHO) har gjennomgått mer enn 25.000 forskningsartikler fra de siste 30 år på effekten lavfrekvent stråling, altså typisk radiobølger, kan ha på celler, og konkluderer med at de ikke finner noe tegn til at det er skadelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer