DEBATT

Mobilstråling er ikke helseskadelig

Den totale strålingen i omgivelsene våre gikk ned ved innføringen av ny teknologi i februar 2014.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix 
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 24. august hevder Einar Flydal, Janne Horn Erath, Peter Kierulf og Pål W. Lorentzen at strålingen fra mobiltelefoner og andre sendere er skadelig for mennesker, planter og dyr. De hevder forslaget til en endring av strålevernforskriften svekker vernet av liv.

Påstanden om at det blir stadig mer stråling i samfunnet er ikke nødvendigvis riktig.

Neste uke kommer en målerapport fra myndighetene som viser at den totale strålingen i omgivelsene våre gikk ned ved innføringen av ny teknologi i februar 2014.

Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen ser ut til å oppfatte forslaget til ny tekst i strålevernforskriften som en oppmyking av regelverket, men det er det ikke. De foreslåtte endringene kommer kun for å gjøre selve teksten i forskriften mer faglig korrekt.

Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen legger i innlegget sitt fram eksempler på studier som viser at elektromagnetisk stråling langt under grenseverdiene er helseskadelig. Norske myndigheter vet at denne forskningen har for dårlig kvalitet til at det kan trekkes slike konklusjoner.

Verdens helseorganisasjon, EUs ekspertkomiteer og en rekke nasjonale myndigheter konkluderer med at strålingen i våre omgivelser er så svak at den ikke medfører noen helserisiko. Det er synd at Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen ikke omtaler disse konklusjonene i sitt innlegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer