Mobilstråling er ikke helseskadelig

Den totale strålingen i omgivelsene våre gikk ned ved innføringen av ny teknologi i februar 2014.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix 
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 24. august hevder Einar Flydal, Janne Horn Erath, Peter Kierulf og Pål W. Lorentzen at strålingen fra mobiltelefoner og andre sendere er skadelig for mennesker, planter og dyr. De hevder forslaget til en endring av strålevernforskriften svekker vernet av liv.

Påstanden om at det blir stadig mer stråling i samfunnet er ikke nødvendigvis riktig.

Neste uke kommer en målerapport fra myndighetene som viser at den totale strålingen i omgivelsene våre gikk ned ved innføringen av ny teknologi i februar 2014.

Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen ser ut til å oppfatte forslaget til ny tekst i strålevernforskriften som en oppmyking av regelverket, men det er det ikke. De foreslåtte endringene kommer kun for å gjøre selve teksten i forskriften mer faglig korrekt.

Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen legger i innlegget sitt fram eksempler på studier som viser at elektromagnetisk stråling langt under grenseverdiene er helseskadelig. Norske myndigheter vet at denne forskningen har for dårlig kvalitet til at det kan trekkes slike konklusjoner.

Verdens helseorganisasjon, EUs ekspertkomiteer og en rekke nasjonale myndigheter konkluderer med at strålingen i våre omgivelser er så svak at den ikke medfører noen helserisiko. Det er synd at Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen ikke omtaler disse konklusjonene i sitt innlegg.

For 10-15 år siden var det en viss usikkerhet om bruk av mobiltelefon kunne føre til hjernesvulst. Den gangen var myndighetenes råd at man kunne bruke handsfree hvis man var bekymret. I dag har vi gått bort fra rådet om handsfree fordi vi ikke har grunnlag for å si at mobilbruk kan føre til hjernesvulst.

Forskerne ser blant annet på om den svake mobilstrålingen påvirker søvnen vår, konsentrasjonen, eller gir oss andre plager. Men etter årelang forskning på dette feltet har ingen klart å påvise noen sammenheng her.

Flydal, Erath, Kierulf og Lorentzen er engstelige for at grenseverdiene for mobilstråling som kom i 1998 er utdatert. Det er de ikke. Grenseverdiene blir stadig utfordret av forskningen som foregår på fagfeltet og er tilpasset ny teknologi og helsekunnskap som kommer. Den samlede vitenskapelige forskningen har ikke kommet over risikofaktorer som tilsier at det er behov for å endre på dagens grenseverdier. Innfører vi de grenseverdiene for mobilstråling som Flydal foreslår, vil det ikke gi noen helsegevinst. I stedet blir konsekvensen at store områder i Norge ikke får mobildekning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.