Mobiltelefonens bestemor er død

Hedy Lamarr, sexsymbol og oppfinner, er død.

Av BJØRN K. BORE

Hedy Lamarr ble på 30 og 40-tallet omtalt som «verdens vakreste kvinne». Den østerrisk-fødte skjønnheten kapret Hollywoods øye med sin vovede 10-minutters nakenscene i filmen «Ecstasy», og ble en av 40-tallets store stjerner på sølvskjermen.

Hun ble velkjent som sexsymbol og filmskuespillerinne. Men samtiden var ikke villig til å anerkjenne hennes begavelse som oppfinner. Lamarrs arbeide med såkalt frekvensspredning kunne gitt de allierte et avgjørende våpen i kampen mot Nazi-Tyskland, men generalene ville ikke godta at en diva fra Hollywood kunne ha noe å komme med når det gjaldt våpenteknologi. Systemet ble avvist som for tungvint, og ikke tatt i bruk før 20 år seinere.

Lamarr var en innbitt motstander av nazismen, og hadde innsikt i våpenteknologi etter et tidligere ekteskap med en våpenprodusent i hjemlandet. Sammen med musikeren George Antheil fikk hun innvilget patent på et radio-system som kunne unngå fiendlig blokkering. Ved å hoppe fra frekvens til frekvens i et hemmelig mønster kunne en holde kommunikasjon hemmelig, eller bruke radio til å styre torpedoer.

Dette prinsippet har siden blitt sentral i en rekke kommunikasjonssystemer, blant annet i moderne mobiltelefoner. Men det tok lang tid før Lamarr fikk anerkjennelse for sitt arbeid. Først i 1997 ble historien kjent, da Electronic Frontier Foundation ga henne en pris for sin rolle i oppfinnelsen av frekvensspredningsteknologi.

Lamarr, som ble 86 år gammel, tjente aldri en krone på patenten. Onsdag ble hun funnet død i sitt hjem i Florida.

DØD: Hedy Lamarr, sex-symbol og oppfinner, er død 86 år gammel. Her fra 1939.