Moby er ikke død - han sluttet bare å ta for mye dop

Har byttet livsstil og samarbeider med David Lynch.

LAGER BLÅBÆRPAI ISTEDET: Albumaktuelle Moby har roet seg ned, sluttet å feste og begynt å samarbeide med David Lynch. Snart kommer albumet «Wait For Me». Foto: AFP Photo/Max Nash
LAGER BLÅBÆRPAI ISTEDET: Albumaktuelle Moby har roet seg ned, sluttet å feste og begynt å samarbeide med David Lynch. Snart kommer albumet «Wait For Me». Foto: AFP Photo/Max NashVis mer

|||Moby har sluttet å leve rockestjernelivet og begynt å samarbeide med David Lynch.

Nå kommer hans tiende album, «Wait For Me».

- Min forrige plate var laget for en lørdagskveld. Denne plata er for en søndagsmorgen, sier han til TT Spektra.

Det har gått ti år siden New Yorks elektronikastolthet Moby ga ut suksessalbumet «Play».

Periodevis har det deretter vært så stille rundt ham at det har vært spekulert i om han kanskje til og med var død. Det er han ikke. Han har bare byttet livsstil.

Rockestjerneliv
- Jeg forsøkte å leve et rockestjerneliv i en periode av mitt liv, var ute fem dager i uka til klokka seks om morgenen og var stort sett helt dust. Om jeg går på kjendisfester drikker jeg bare for mye og tar for mye dop og det gjør meg bare ulykkelig.

- Nå er mitt liv faktisk ganske kjedelig. Jeg lager en type blåbærpannekaker og musikk hele dagen. På kvelden driver jeg med kickboksing eller spiller Alfapet med kameratene mine, sier Moby.

Kjedelig kanskje, men også produktiv.

- Jeg skriver flere hundre sanger til hvert album, så velger jeg ut låtene ut fra hvilken type plate jeg vil lage. Dette albumet ville jeg skulle være litt roligere, mer følsomt og personlig enn det forrige. Det førte til at jeg måtte utelukke pønkrock- og disko- og teknolåtene.

Lavmælt
Den nye plata «Wait For Me» er betydelig mer lavmælt enn forgjengeren «Last Night». Og Moby hadde allerede fra starten en helt annen type lytter i tankene.

- Den forrige plata var laget for noen som festet på lørdagskvelden med en gjeng kamerater på besøk for drinker. Nå tenkte jeg på noen som ligger i sengen sin på søndagsmorgenen med regnet piskende mot vindusruta.

Og suksessen, med over 20 millioner solgte album, er bare en tilfeldighet ifølge Moby.

- Jeg trodde aldri at jeg kom til å få en karriere eller en platekontrakt. Jeg trodde jeg bare skulle forbli den rare typen som laget musikk på soverommet som ingen ville høre på. Derfor skremmer hele tanken på at jeg har fans livet av meg. Jeg er glad for at folk hører på, men jeg forventer det ikke, sier han.

Samarbeider med Lynch

Videoen til singelen «Shot In The Back Of The Head» er laget av David Lynch. Regissøren er både Mobys venn og idol. Så mye idol at han ville ha «gjort rent i David Lynchs kjøkken om jeg fikk sjansen».

- Jeg har elsket ham helt siden jeg så «Eraserhead» i tenårene. For noen år siden ble vi venner, og jeg pleier å gi låtene mine til ham for å høre hva han synes. Jeg sendte over «Shot In The Back Of The Head» og spurte om han hadde noen fine bilder jeg kunne bruke. En uke senere fikk jeg tilbake den ferdige videoen, sier Moby.

NTB

SAMARBEIDSPARTNER: Kultregissøren David Lynch har lagd musikkvideo for Moby. Foto: Stella Pictures
SAMARBEIDSPARTNER: Kultregissøren David Lynch har lagd musikkvideo for Moby. Foto: Stella Pictures Vis mer