Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mobys norske sofa

QUART (Dagbladet.no): - Jeg er veldig glad i min norske sofa, sier Moby.

Ryktene vil ha det til at store deler av Mobys gigantsuksess 'Play' ble til i han norske sofa hjemme i New York.

- Ja, jeg har en norsk sofa, og så har jeg to stoler til den. De er mine favorittmøbler, kunne Moby opplyse om på ettermiddagens pressekonferanse.

Og der skriver du låter?

- Vel, jeg har ved en rekke anledninger spilt gitar der, bekrefter han på sitt sedvanlige forsiktige vis.

- Sofaen er laget i tre. Den har blågrønt trekk og er strømlinjeformet. Den er fra 1962 tror jeg, jeg vet ikke hvem som designet den, men den er bare veldig vakker, og jeg er veldig glad i den, sier Moby hengivent.

Men norsk musikk har etterkommeren etter hvalfangstlitteraten Hermann Melville (forfatteren av Moby Dick) ikke noe forhold til.

- Jeg er egentlig ganske uvitende. Det kan godt hende jeg hører på norsk musikk, men jeg ville ikke visst om den var norsk.

Vil dele med døde

Med 2,5 millioner solgte plater og over 400 lisensieringer til TV-show og reklamefilmer har Moby dratt inn gode penger med sitt siste album. Flere av låtene, blant annet 'Natural Blues', er basert på de såkalter Lomax-opptakene. Disse lydbåndopptakene ble gjort i USA før den andre verdenskrig av helt ukjente artister.

Nå vil han dele pengene med de som var med å gjøre plata til den helt spesielle musikalske opplevelsen den er.

- Jeg prøver å finne dem, men mange er døde. Jeg snakker nå med Lomax-stiftelsen om å få til overføringer til etterkommerne. Plateselskapene som eier opptakene har jo fått betalt, men jeg tror neppe mye har gått til artistene eller deres etterlatte.

Salamanderfrykt

I kveld går Moby på scenen i Salamanderparken, og inntil i kveld var dyrevennen uvitende om at miksepulten faktisk står midt oppå en dam som er populær blant strøkets salamandere.

- Virkelig, sier du det? Amfibiedyr som frosker og salamandere er jo veldig sårbare, og i USA er de nesten utryddet. Men det er ikke noe vits i at jeg avlyser, det er jo fem dager til med festival. Kanskje jeg burde spille en cover av John Cages 2.38 istedet? ('2.38' er et musikkstykke som består av 2 minutter og 38 sekunders stillhet, red.anm)

Ikke redd

Før Moby og Nince Inch nails går på scenen i kveld, skal Roskilde-tragedien der åtte mennesker ble klemt ihjel, hedres med ett minutts stillhet. Moby føler med sin gode venn Eddie Vedder, vokalisten i Pearl Jam, som sto på scenen da de åtte ble klemt ihjel foran øynene hans.

- En tragedie. Eddie er sikkert helt knust nå.

Til tross for sin stjernestatus har Moby selv aldri opplevd noe lignende under sine konserter.

- Pearl Jam er større, og musikken deres og fansen er mer aggressiv. Men under en konsert i LA der jeg spilte med hardrockband som Limp Bizkit og Korn opplevde jeg at folk moshet til en accapella-åpning av Natural Blues. Jeg mener, det var så mye testosteron der at de danset pogo til opptaket av en svart kvinne som sang solo...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling