Modell for enhver pris

Jenter og gutter helt ned i 14-årsalderen betaler John Robert Powers Nordic (JRPN) og daglig leder Tore Aasheim opptil 50000 kroner for å delta på en modellkonkurranse i USA. - Hårreisende, sier modellmamma Eivor Øvrebø.

- Min store drøm er å bli modell, forteller Julia Bjørnflaten. 14-åringen har fått hjelp av foreldrene til å betale de 35000 kronene USA-turen koster. I tillegg kommer testbilder, mat og lommepenger.

- Det vil nok fort komme på 50000 kroner, innrømmer daglig leder Tore Aasheim i John Robert Powers Nordic (JRPN).

Fredag reiser han med 24 håpefulle ungdommer til New York for å delta i IMTA - verdens største modell- og talentkonkurranse.

Helt sprøtt

- De fleste av dem har ingen muligheter som modeller, det er helt sprøtt. 35000 kroner for en USA-tur er hårreisende. Aasheim gir ungdommene falske forhåpninger for å tjene penger på dem. I andre modellkonkurranser dekkes reisen av arrangøren, sier Eivor Øvrebø i Team modellbyrå.

Hun mener at suksess i IMTA-konkurransen har liten betydning i forhold til å slå gjennom som modell. Det blir delt ut nesten 200 priser under konkurransen.

En modell som ble tilbudt USA-tur, forteller at alle som er villige til å betale 35000 kroner, får bli med til New York.

- Spekulerer dere i modell-drømmer og lettvinte penger?

- Hvis jeg var pengegrisk og tok med meg folk som ikke hadde en sjanse, ville jeg fått minuspoeng hos modellagenter over hele verden, sier Tore Aasheim. Han hevder at modellskolen ikke tjener en krone på selve konkurransen.

Bortkastede penger

Flere av ungdommene går på John Robert Powers Nordic modell- og talentskole på kveldstid. Der undervises de blant annet i motehistorie for å lære å kle seg, og i fransk kultur i tilfelle ferie eller jobb.

- Bare tull og bortkastede penger. Hva er poenget? Man kan verken lære seg å bli penere eller mer fotogen, noe som faktisk er det viktigste i denne bransjen, sier Øvrebø.

Liv Amble i Elite modellbyrå har heller ingenting til overs for JRPN.

Begge får støtte av modellpappa Pål Vassbotten i Heartbreak:

- Jeg tipper at toppen en promille av elevene på modellskolen har en mulighet som modell.

- Lover ingenting

- Ett års grunnleggende utdanning hos oss vil gi et godt grunnlag før man begir seg ut i modellverdenen, mener Aasheim. Som tar rundt 15000 kroner for den nødvendige skoleringen. Og medgir at han er fornøyd hvis en tiendedel av elevene blir modeller.

- Vi har fått 200 elever siden starten i januar, og er tilfredse med de økonomiske resultatene så langt i år. Vi lover ingen en stor framtid som modell, men lar dem som vil lære seg yrket, få gjøre det. Ikke alle som lærer seg engelsk, blir engelsklærere heller, argumenterer Aasheim.

ØVER HARDT: Det er siste gjennomgang før IMTA, verdens største kombinerte modell- og talentkonkurranse, for Marianne Krydsby (t.v.), Mats Bratlie, Julia Bjørnflaten og Monica Hjelvin.