Modell-oppdrettet

Vi vet godt at modeller blir yngre og yngre. Vi vet at de blir tynnere og tynnere. Og at stadig flere unge jenter drømmer om å bli nettopp modell.

I går sendte TV2 en dokumentar om de norske fjortenåringene som blir tatt opp i modell-oppdretteriet. Det var ingen barnefilm.

Norge er et lite land - også i modellbransjen. Vi har en opphoping av gener som for tida vurderes som attraktive: Norske jenter har høyden, huden og kinnbeina som ønskes. Dessverre har de også ofte hofter og rumpe, men ingen er perfekt. I sum er vi en interessant jaktmark for internasjonale byråer.

Norske byråer fungerer nærmest som skoler - eller oppdrettsstaller for norske modeller. Pengene - både for modell og byrå - finnes i utlandet. Men byråene må huke talentene unge. Ta inn en gjeng med ulenkelige, pene fjortenåringer, sil dem på utstråling, vekt og skjønnhet - og tren dem opp på lokale oppdrag. I hvert kull åttendeklassinger med drømmer kan det finnes en framtidig svane. En lønnsom svane for byrået.

Målebånd

Dokumentaren «Modellene, mødrene og agentene» følger et slikt kull. Fra første utsiling, der et hundretall jentunger står i kø foran en representant med den ubehagelige jobben å si til de kjappest refuserte at «Beklager, du passer nok ikke i den stilen vi ser etter akkurat nå», via kurs, prøvefotografering, de første jobbene. Alt blandet med tannregulering, stadige målebånd og ambivalente, men stolte mødre.

Det er en underfundig dokumentar regissør Aslaug Holm har laget. Den går inn i bransjen, men uten skjult kamera, uten uttalte motargumenter. Kamera bare ser, i et miljø der det dreier seg om å bli sett, og om å være noe å se på - eller ikke. «Når du kommer inn her, er du en slags kleshenger» er jo en sterk jobbeskrivelse for en fjortenårig. Men i Holms film er alle skikkelige. Det er bare bransjen som er rå.

Kvinner

Det overraskende i denne dokumentaren er i hvilken grad dette er en kvinneverden. Kamera hang ved ansiktene til eldre kvinner, bransjekvinner, der de med modne, uutgrunnelige blikk vurderer unge jenter. Dette er kvinner som vurderer jenter for et kvinnelig marked. Og jentene blir yngre og yngre, tynnere og tynnere.

Og den norske modellskolen er bare som en silingstrakt, der mange kommer inn, men få kommer ut i det forlokkende utlandet - der forholdene er hardere og tøffere. Og målebåndene trangere. Aslaug Holm og Fenrisfilm har laget en stillferdig, annerledes provoserende film om et underlig kjøtt- og hudmarked.