- Modellbransjen en skam

- Det er en skam at norske byråer sender tenåringsjenter utenlands. Ungdom under 18 år har ikke noe i den internasjonale moteindustrien å gjøre, mener barneombud Trond Waage.

Waage er sjokkert over BBC-dokumentaren som avslører systematisert sexutnyttelse og doppress i den internasjonale moteindustrien.

- Jenter på 14, 15 og 16 år har ikke noe i denne bransjen å gjøre. Modellyrket er og blir et voksenyrke som bør utøves av voksne, sier han.

Uansvarlig bransje

- Vi snakker om et seksualisert yrke som ikke er noe for dem under 18. Men industrien vil ha så unge modeller fordi de vet alle 40-åringer i dag vil gå i fjortisklær og se ut som de er 14. Dette må vi få slutt på, uttaler Waage. Han henstiller til både Pål Vasbotten i Heartbreak og resten av bransjen om å utøve et etisk regnskap. Nå anmoder barneombudet andre aktører om å komme på banen.

- Etter som mange unge er fiksert på det å bli modell, bør skolene ta det opp i undervisningen, mener Waage.

Fikk bakoversveis

Etter å ha sett den avslørende BBC-dokumentaren, er Vasbotten langt på vei enig med Waage.

- Jeg fikk bakoversveis. Programmet sjokkerte meg og ga meg litt av en aha-opplevelse. Jeg ble sittende med tårer i øynene, sier Vasbotten.

- Når jeg har sendt ut jenter på 16 år, er de blitt godt tatt vare på. Men etter dette vil jeg likevel være ekstra kritisk, sier Heartbreak-sjefen.

- Vi velger å jobbe med mindre byråer som vi har et personlig forhold til. Dess-uen har vi kuttet ut internasjonale modellkonkurranser, sier Vasbotten, som kommer med en oppfordring til Waage:

- Vi kan ikke forby modellyrket. Han bør samarbeide med oss.