Modeller for bibliotekutlån av e-bøker

En løsning både må utvikle det nye kommersielle markedet for e-bøker og sikre bibliotekenes samfunnsansvar.

NORSKE MODELLER:  — Den norske Forleggerforening har hatt drøftelser med Bibliotekforeningen om modeller for e-utlån i Norge. Utgangspunktet er at i e-bokmarkedet bør partenes vektlegging og rollefordeling være på linje med den som i dag finnes for papirbøkene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Francois Guillot / AFP / NTB Scanpix
NORSKE MODELLER: — Den norske Forleggerforening har hatt drøftelser med Bibliotekforeningen om modeller for e-utlån i Norge. Utgangspunktet er at i e-bokmarkedet bør partenes vektlegging og rollefordeling være på linje med den som i dag finnes for papirbøkene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Francois Guillot / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det norske e-bokmarkedet er fortsatt svært lite, men det øker kraftig. Mange boklesere er nysgjerrige på å prøve ut lesning av e-bøker. Et tosifret antall nettbokhandlere tilbyr de fleste av de nye bøkene som e-bøker, samtidig med at de kommer som papirbøker. Nå vil forlagene bidra til at det legges til rette for at biblioteklånerne skal få tilgang til e-bøker.

Den norske Forleggerforening har hatt drøftelser med Bibliotekforeningen om modeller for e-utlån i Norge. Partene er enige om at en løsning både må utvikle det nye kommersielle markedet for e-bøker og sikre bibliotekenes samfunnsansvar. Utgangspunktet er at i e-bokmarkedet bør partenes vektlegging og rollefordeling være på linje med den som i dag finnes for papirbøkene.

Partene er også enige om at det bør legges til grunn en utlånsmodell hvor den digitale utlånsretten speiler den fysiske. Det innebærer at hver e-bok lånes ut til bibliotekets lånere for en avtalt låneperiode og at e-boka først kan lånes ut på nytt etter at låneperioden er utløpt eller at lånet er avsluttet. Samtalene har vært nyttige og konstruktive og forlagene har lagt denne utlånsmodellen til grunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer