Modellmammas raringer

Everybodys modeller er ikke som andre modeller. Modellmamma Eldbjørg Frank har spesialisert seg på å skaffe «raringer» til reklame- og filmbransjen. Hun foretrekker vortete neser, blanke isser og lattervekkende ølmager framfor lange ben og små pupper.

|Bare du finner en fyr med nok personlighet, er det utrolig hva du kan få ut av han.

Sier Eldbjørg Frank mens hun blar gjennom ukens bunke av håpefulle modeller. Skjønt modeller; de skallede mennene og smålubne damene har lite til felles med glansbildene på catwalken i Paris og Milano. Men det er her det Frank har funnet sin nisje; hennes modeller er først og fremst vanlige folk.

Rett fra levra

- Jeg jobbet som stylist for JBR og fikk beskjed om å gå ut på gata og finne noen sterke personligheter. Jeg kom tilbake med 250 polaroider av de rareste raringene du kan tenke deg. Det ble starten på Everybody.

- Pene mennesker er ikke så spennende, fastslår modellmammaen. Etter ti år i utelivsbransjen har hun opparbeidet seg et bredt kontaktnett.

- Jeg går aldri inn på et bilverksted uten å komme ut igjen med et polaroid av en bilmekaniker til arkivet. Skal du få med deg mannen i gata, må du prate som dem. Vi må bruke psykologi for å få folk til å stille opp, vi lever jo faktisk av at folk skal «drite» seg ut. Mange sliter med komplekser som vi hjelper dem av med. Ofte hjelper det et dårlig selvbilde og få eksponert seg litt, se på «brummer'n»...

Eldbjørg holder opp et bilde av en særdeles kraftig mann.

- ...Han har blomstret de siste fire årene og har vel aldri dratt så mange damer som etter at han ble modell og fikk vist...størrelsen sin.

Mongloide modeller

- Jeg får et veldig tett forhold til mange av modellene og det har hendt flere ganger at de har ringt meg midt på natta når verden går dem imot, de tror jeg er bestevennen deres. Frank er også en venn i nøden for norske filmskapere og reklamebyrå.

- Ingen andre kan skaffe mennesker til å stå nakne i en kø, for eksempel. Eller 30 asiater til en reklamefilm. Du vet datteren min og jeg lever et rimelig «streetlife»...vi har kontakt med alle typer mennesker. Da Pål Sletaune ringte i forbindelse med sin siste film og manglet 300 statister, stilte modellbyrået med 250 mennesker dagen etter. De mongloide modellene som var med i en mye omtalt moteserie for gratisavisen Natt og Dag i 1997, var selvsagt fra Eldbjørg Franks arkiv.

Modelljakt

- Det er trender også innen denne type modeller. En stund var det veldig inn med «bikere» i forbindelse med alle bandekrigene som raste. Hehe, Grønland politikammer skulle nok gitt mye for å se bildene mine, ler Eldbjørg. Hun kjører selv Harley Davidson og kjenner gutta.

- Datteren min har stått mye i porten på skolefritidsordningen og venta, fordi mamma har sett noen nye raringer, ler Eldbjørg Frank.

MAMMA OG GJENGEN: - Ofte hjelper det på et dårlig selvbilde når man får eksponert seg litt, sier modellmamma Eldbjørg Frank (foran).