Moden debut

Det er et imponerende stykke litteratur Kristin Valla har levert med romanen «Muskat». Hun har fortellerglede og språksans i overflod, og skriver om kjærligheten med en original vri som skiller seg ut fra annen norsk samtidslitteratur.

Vallas fortellerstil likner mer den latinamerikanske, slik vi ser den hos Gabriel Garcma Marquez, en forfatter Valla har uttrykt beundring for. Valla har likevel en selvstendig stemme. Hun har med hell redusert innslagene av magisk realisme. En kan ane dem, for eksempel i at en av hovedpersonene, Gabriel Angélico, er født med hjertet på høyre side.

Moderne kvinne

Handlingen foregår dels på en øy utenfor Venezuelas kyst, dels i en landsby i Andesfjellene. Valla har selv bodd et år i Venezuela, og en merker at hun er berørt av oppholdet. Det er mye kjærlighet mellom permene, både til landet, kulturen og menneskene.

Melankoli

Romanen veksler mellom to kjærlighetshistorier. 21 år gamle Klara Jørgensen fra Norge har en sentral rolle i begge. Etter å ha levd store deler av livet med nesa i skjønnlitteraturen, får hun i løpet av få måneder brynt seg på livet. Hun dras mellom den hardbarka seileren William Penn og den underlige Gabriel Angélico fra fjellandsbyen. Romanen skildrer Klaras forandringer til en modnere kvinne, via melankoli og erfaringer.

Eksotiske smaker

Det er få forstyrrelser i handlingsforløpet og i romanen for øvrig. Snart er språket stramt og presist, snart er det fylt med metaforer. Balansegangen er hårfin, og det fins lite overflødig. Detaljerte sansefornemmelser gjør miljøer og stemninger livaktige.

Tittelen «Muskat» fanger opp i seg kjærlighetsmotivet svært godt. Vi får vite at muskatnøtten er eventyrlig, og en kan bli forhekset av den. Den må nytes i små mengder, ellers blir en syk. Assosiasjonen raspet muskat i småkjedelig hvit saus er erstattet med langt mer eksotiske smaker etter å ha fortært Vallas roman. Den krydrer i høstmørket.

DEBUTANT: 25 år gamle Kristin Valla er kresen på ord og komposisjon i romandebuten. Bokklubben Nye Bøker har gjort et klokt valg med Kristin Vallas «Muskat» som hovedbok i desember.