Moden for en spillefilm

Da han endelig ble funnet verdig til litt statsstøtte, takket Jens Lien (33) for tilliten med en kortfilm som ble invitert til hovedkonkurransen i Cannes. Nå vil han lage spillefilm.

- Det er på høy tid. Jeg føler meg moden for å lage spillefilm. Overmoden, sier Lien.

Han gikk ut av London International Film School i 1993, bodde en tid i London og Berlin etterpå, før han vendte hjem til Norge igjen. Det var film han ville jobbe med, og det gjorde han - noen ganger nærmest på trass.

- Vi levde billig og laget filmer uten noen statsstøtte.

Fem forsøk

Ikke fordi han ikke søkte støtte, men fordi han ikke fikk. Det er dokumentarer, oppdragsfilmer og 30- 40 reklamefilmer som har holdt liv i årets filmtalent. Men i år fikk han endelig napp i den statlige pengesekken.

- Vi hadde søkt fire ganger før om støtte til samme manus uten å få det. Plutselig ville både Norsk filminstitutt og Kassettavgiftsfondet støtte oss.

- Hva sier det om støttesystemet?

- At det dreier seg om personlig smak. Hvis den som mottar søknaden din ikke liker ideen med filmen, blir det nei.

Det var Per Schreiners manus «Døren som ikke smakk» som til slutt kom gjennom nåløyet - og da Lien fikk laget film av det, viste det seg også å være godt nok for filmfestivalen i Cannes. Og det er et trangt nåløye, bare 11 kortfilmer var med i årets hovedprogram.

Novellefilm

Dermed fikk han også fått støtte til å lage kortfilmen «Hver søndag hos mor», også den med manus av Per Schreiner. Nå sitter han på Jar og klipper novellefilmen «Spenn», om to torpedoer, spilt av Bjørn Sundquist og Aksel Hennie, som presser en alenefar til å robbe en bensinstasjon for å betale gjelda si. Den vises på TV2 neste år.

- Når kommer spillefilmen, da?

- Jeg trodde vi skulle få filme Per Schreiners manus «Golfballer». Vi hadde støtte til å utvikle prosjektet, men fikk nei til å filme det.

- Hva blir neste forsøk?

- Vi har mange utkast og synopsis, og jeg er veldig innstilt på å få det til. Ganske snart, men ikke før jeg har et skikkelig manus.

BRAKKELIV: I en brakke bak et av filmstudioene på Jar i Bærum, klipper Jens Lien sin novellefilm «Spenn».