KOMMENTARER

Modent miljøparti

De Grønne gjør seg klare for makt.

MODERNE: Miljøpartiet De Grønne forlater sine utopiske røtter, skriver Aksel Braanen Sterri. Her Rasmus Hanson, partiets eneste stortingsrepresentant. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MODERNE: Miljøpartiet De Grønne forlater sine utopiske røtter, skriver Aksel Braanen Sterri. Her Rasmus Hanson, partiets eneste stortingsrepresentant. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Miljøpartiet De Grønne ses ofte på som et umodent og altfor radikalt parti.

Sist ute var VGs kommentator Hanne Skartveit, som etter å ha slukt alt som ble sagt på årsmøtet til Norsk olje og gass leverte en kraftsalve mot miljøbevegelsen, som hun mener «gjennomsyres av moralisme og puritanisme» og er «tilsynelatende mer opptatt av symboler enn av hva som faktisk virker.»

Selv om partiet fortsatt er ungt og trenger tid til å utvikle både politikk og organisasjon, har kritikken av partiet vært overdrevet og upresis i flere år nå. Selv om den utopiske leiren i partiet lever i beste velgående, ser den ut til å miste hold om partiet.

Målet om livskvalitet framfor økonomisk vekst, fritid foran arbeid, gjenbruk foran forbruk, små lykkelige lokalsamfunn foran store byer og Arne Næss' økofilosofi foran økonomenes velferdsteori, har kjennetegnet partiet, og gjør det i teorien fortsatt.

I praksis har imidlertid partiet blitt et mer ordinært parti, hvor idealene om en spesifikk livsform er forlatt til fordel for effektive kutt i klimagassutslipp og naturvern, pragmatiske dyrevelferdsforslag og konstruktive forslag til ny oljefondspolitikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer