Anmeldelse «Our Planet - Vårt utrolige hjem»

Moder Jord må ikke bli til Morder Jord

Storslagen Netflix-serie i åtte episoder om vårt skjøre økosystem.

VÅR PLANET (OUR PLANET): Åtte episoder på Netflix som må få alle mennesker til å fatte at Moder Jord trenger vår hjelp, NÅ! Video: Netflix Vis mer

TV: Gled og gru deg til åtte fabelaktige naturfagtimer med den nye Netflix-serien «Our Planet – Vårt utrolige hjem». Her blir vi glatt med hele veien fra den minste organisme til den største av dem alle, blåhvalen.

Serien, med premiere forrige fredag, viser vår fineste, fargerike jungel. Vår frosne og meget sårbare polarverden. Vår unike kystkultur, ørkener og gressletter. Det dypeste hav til ferskvann til hvordan vi behandler regnskogen og våre nærmeste venner som kulturlandskapet med furu og gran. Vårt skjøre økosystem er i ferd med å rakne fullstendig.

Dommedag? Nja, men polene smelter. Havet stiger. Søppel. Korallrev ligger øde. Deg og meg. Vekst og olje og velstand. Isbjørner mangler sommeris. . Hvalrosser som faller i døden fra høye klipper. Arter som dør ut. Stormer. Ekstremvær. Vi overopphetes. Alt dette er med i tillegg til alt det vakre rundt oss. Vi sier bare: Se! Nydelig filmet. Unikt.

OUR PLANET

6 1 6

Naturserie

5.april
Beskrivelse:

Åtte episoder

Kanal:

Netflix

«De viktigste naturfagtimene du noensinne kan få med deg.»
Se alle anmeldelser

Sir David

Men, fester du ikke lit til noe av det dette kjøtthodet skriver, så lytt da til sindig sir David Attenborough som leser kommentarene i denne Netflix-serien. 92 år gamle Sir David Attenborough kan det sies mye godt om, og mannen kan vel ikke akkurat kalles en ytterliggående rabulist. Han skal vi lytte til.

Han kan Moder Jord. Han er planetens vaktmester, nei, klimaets høyesterettsadvokat.

I «Our Planet» framstår sir David kanskje mer enn tidligere dypt bekymret, men han gir oss også massevis av håp. Men, da må det handles, vernes og settes strengere grenser for hva vi Homo sapiens kan holde på med. Artenes opprinnelse må ikke bli til artenes utryddelse. Takket være oss.

Vanne gravene

Diktatorisk? Naturen er nådeløs, ikke menneskeskapte klimaproblemer her på denne planeten sier du? Vel, våre barnebarn vil nok ikke akkurat vanne gravene våre for dette toskete, politiske ståstedet.

Nå er ikke «Our Planet» laget som en vedvarende skrekknaturfilm, selv om det er sekvenser her som vil kunne framkalle klimaangst hos de aller yngste. Blant annet hvordan hvalrosser hjerteskjærende faller i døden fordi isen er borte, og det er også tungt å se hvordan isfjell raser sammen som iskalde skyskrapere, men serien er også en nydelig hyllest til denne fantastiske planeten.

Dette i alle sin kompleksitet, farge, glede, nådeløshet og viktighet for menneskeheten: Fra de minste organismer til de aller største. Fra vann til skyer, fra bier til blomster. Etc. Med mye mer.

De unge

Sir David Attenborough gir som vanlig troverdighet, han er jo en person som virkelig har gjort sitt til at de fleste tenkende mennesker burde vite at vi driver rovdrift på naturens kammer av ressurser. Og, det dessverre ikke uten grunn av vi akkurat nå må sette vår lit til de unge, som Greta Thunberg, ettersom veldig mange av oss voksne er vedvarende selvopptatte. Våre egosystemer virker å være langt viktigere enn økosystemene.

Hensynsfullt

Folkene bak «Our Planet» har brukt fire år på å sy dette sammen der 50 land er besøkt, mens mer enn 600 mennesker som har vært med på å få dette til. «Our Planet – Vårt utrolige hjem» bør starte ordentlige samtaler og diskusjoner om hvordan vi har forvaltet kloden, og hvordan vi skal forvalte den hensynsfullt framover. Eller som sir David sier: «Over hele verden blir viktige forbindelser forstyrret og det vi gjør de neste 20 åra vil avgjøre framtida for alt liv på jorda». Serien er produsert i samarbeid med World Wildlife Fund (WWF). Vi våger et håp og roper: World Win Found!