KOMMENTARER

Moderat spredning

Langt færre kan se «De nærmeste» enn barnefilmberg som «Karsten og Petra».

DRAMAENES SMÅ REISER: De uforutsigbare dramafilmene, som kritikerroste «De nærmeste», settes opp på langt færre kinoer enn publikumsfrieriene. Derfor er det vanskelig å sammenlikne besøkstallene.
DRAMAENES SMÅ REISER: De uforutsigbare dramafilmene, som kritikerroste «De nærmeste», settes opp på langt færre kinoer enn publikumsfrieriene. Derfor er det vanskelig å sammenlikne besøkstallene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være brutalt å sammenliknes i tide og utide. For norsk film gjelder særlig det siste om dagen. Besøkstallene er talt opp, og det spørres om hvorfor årets norske filmer, som inkluderer kritikerfavoritter som «De nærmeste» og «Drone», er så godt som fraværende fra lista over de 30 mest besøkte kinofilmene hittil i år. Der finnes bare to: Komediene «Staying Alive» og «Kvinner i for store herreskjorter» på 15. og 28. plass. I fjor var fire av de fem mest sette filmene på kino i fjor, norske produksjoner.

Men det er mye tallene ikke formidler. En viktig grunn til at en film som «De nærmeste» foreløpig har blitt sett av seks tusen billettløsere mot de over 380000 som flokket til fjorårets bensindrevne suksess «Børning», er at langt færre har hatt anledning til å se den. «De nærmeste» er satt opp på 74 norske kinoer, mot 201 som viste «Børning». Barnefilmene «Kule Kidz gråter ikke», «Karsten og Petra på vinterferie» og «Doktor Proktors prompepulver», alle publikumsmagneter i 2014, gikk på 178, 198 og 204 kinoer. Hvilken gate du enn gikk ned i en norsk by i fjor, var sjansen rimelig stor for å rusle forbi en kino som viste «Doktor Proktors prompepulver». Om du skulle ha lyst til å se den kritiske dokumentaren «Drone», derimot, må du finne et av de 48 kinohusene som har tatt den inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.