Moderate i alle land - foren eder

ISLAM: Det er ikke nok med dialog. En dyp forsoningsprosess mellom vesten og muslimene    er nødvendig, mener Thorbjørn Jagland, som oppfordrer til en sikkerhetskonferanse for Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE KLOKESTE ordene i diskusjonen om Muhammed-tegningene er antakelig kommet fra SV-politikeren Akhtar Chaudhry som gjennom Dagsavisen sa til sine egne trosfrender at «vi må begynne å se framover og skape dialog med majoriteten ... Vi skal bo her i mange generasjoner framover. Vi må skape forståelse for hvorfor vi er såret slik at liknende provokasjoner ikke dras opp igjen». Men vi står dessverre ovenfor militante krefter i Midtøsten som ikke ser det slik. De er ute etter å bruke tegningene for hva de er verdt for å hisse opp stemningen og for å gi utløp for sin egen frustrasjon. Faren er at dette påvirker norsk opinion til å bli mer fiendtlig innstilt ovenfor muslimer generelt og at det frister hjemlige politikere til å fiske i rørt vann. Svaret kan fort bli at enkelte muslimer blir mer fiendtlige ovenfor oss.

Hvis vi skal ta PST-sjefen alvorlig - og vi må regne med at han har grunnlag for sine tanker meddelt til den norske offentligheten - så kan vi ikke utelukke at mennesker også i Norge er villige til å begå terrorhandlinger på norsk jord. Og vi har mennesker blant oss som er med og planlegger terroraksjoner ute i verden. Situasjonen er antakelig den samme i andre europeiske land.Jeg tror det er nødvendig å gjøre seg noen tanker om hvordan vi eventuelt er kommet dit for å kunne skrive ut en resept mot en videre negativ utvikling. Da må vi se det som skjer på den internasjonale arena i sammenheng med den interne situasjonen i våre egne land. Rik Coolsat ved Belgias Kongelige institutt for internasjonale relasjoner analyserte på en internasjonal konferanse nylig sammenhengene slik: Når president Bush sier at USA må bekjempe terrorismen på bortebane for å unngå å bekjempe den hjemme, så skjer det motsatte. Jo mer kampene i Afghanistan og Irak øker, jo mer øker antallet kandidater til å bli terrorister i vestens egne samfunn. Men bare til kandidater. For at man skal ta skrittet fullt ut fra å være kandidat til å bli «jihadist» må man for det første ha sluttet helt å assosiere seg med sitt eget samfunn, dernest må man være i stand til å politisere sine synspunkter og knytte seg til grupper med liknende synspunkter. Gruppetenkningen må så føre til at man eliminerer alternative synspunkter, forenkler virkeligheten og dehumaniserer alle som ikke er enige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer