Flere transpersoner i TV-serier:

«Modern Family» med transkjønnet barnerolle

Transpersoner får superkrefter og avbildes på forsiden av glansede magasiner. Nå dukker også en transkjønnet barnerolle opp i den populære serien «Modern Family.» 

POPULÆRE: Skuespillerne i serien «Modern Family» poserer under Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2014. Foto: Matt Sayles/AP 
POPULÆRE: Skuespillerne i serien «Modern Family» poserer under Screen Actors Guild Awards i Los Angeles i 2014. Foto: Matt Sayles/AP Vis mer

(Dagbladet): I den åttende sesongen av den amerikanske situasjonskomedien «Modern Family», får Lily, datteren til det homofile paret Cameron og Mitchell, besøk av sin kamerat Tom, som er transkjønnet. Det melder BBC.

Karakteren Tom, som dukker opp i episoden «A Stereotypical Day», spilles av åtte år gamle Jackson Millarker, som nylig ble presentert på regissør Ryan Case Instagram og Twitter-konto. Case uttrykker at hun er superstolt av episoden, som vises i dag på kanalen ABC i USA.

Takknemlige foreldre

Foreldre til transkjønnede barn har uttrykt sin takknemlighet på sosiale medier.

Også Marie L. Kleve, Dagbladets anmelder, er postiv til at det dukker opp en slik rolle.

- Jeg synes det er kjempetøft, med forbehold om at jeg ikke har sett episoden og ikke vet hvordan han blir framstilt. Populærkulturen har en unik mulighet til å avmystifisere og ufarliggjøre det å være annerledes. Når det løftes inn i en populær tv-serie, blir det lettere å prate om og å relatere til. Forutsetningen er selvsagt at det hele blir positivt framstilt, sier hun.

- Viktig speiling

- Det er kjempeviktig. Det er bra at det kommer fram i enhver serie, sier Esben Esther Pirelli Benestad, lege, spesialist i klinisk sexologi og en av Norges åpne transpersoner.

Ifølge Benestad er mellom tre og fem prosent av alle barn i verden transer, hvis man ser bort fra regimer hvor transkjønnethet ikke er kartlagt.

For barn, som har en annerledes kjønnsidentitet, har det ifølge Benestad stor betydning å kunne se slike roller på skjermen. Benestad bruker begrepet 'barn som transer' fordi kjønnsidentiteten utvikler seg forskjellig fra barn til barn.

- Verden omkring er et speil man kan kjenne seg igjen i eller bli borte i hvis man feiler noe eller ikke finnes, sier Benestad.

Transpersoner i store roller

I populære TV-serier som «Orange is the New Black» og «Transparent» har vi sett at transpersoner er godt på vei inn i populærkulturen.

I den prisbelønte serien «Transparent», spiller hovedrolleinnehaver Jeffrey Tambor en 70 år gammel skilt mann som forteller sine voksne barn at han er transkjønnet.

Laverne Cox har blitt populær i Netflix-serien «Orange is the New Black», der hun spiller den transkjønnede frisøren Sophia Burset.

På glansede forsider

Cox har blitt berømmet verden over for sitt bidrag til synliggjøring av transkjønnethet og for å fremme toleranse. Hun er den første transkjønnede som har havnet på forsiden av Time magazine.

Hun er ikke den eneste transkjønnede som har blitt avbildet på glansede forsider.

Caitlyn Jenner (65), tidligere kjent som Bruce, har fått enorme mengder oppmerksomhet etter å ha vist fram sitt nye «jeg». I tillegg til å ha blitt avbildet på forsiden av «Vanity Fair» er hun på vei til å bli et stilikon.

Tegneseriehelter

Ifølge CBS News gjør transpersoner nå også sitt inntog i den amerikanske tegneserieverden. I serien «Alters.» får karakteren «Chalice» superkrefter i det han blir til kvinne.

Ifølge Marie L. Kleve er dette også en trend i amerikansk ungdomslitteratur. Hun tror det har en sammenheng med at vi er blitt mer opptatt av mangfold.

- Vi ser hvor viktig det er at ulike minoriteter får figurer å identifisere seg med. Samt at det er en måte å skape interessante og komplekse karakterer som skiller seg ut. Når transpersoner har dukket opp i populærkulturen tidligere, har det vel først og fremst vært i stereotypiske gjesteroller eller som comic relief. Nå er de viktige rollefigurer som driver handlingen framover, ikke bare i kraft av legningen sin, og det er topp.