Moderne familier

Når Norge er verdens beste land for mamma, pappa og barn, hvorfor mener KrF at Norge er et så dårlig land for familien?

SNEVERSYNT: «Aner vi at KrFs familiebegrep er noe trangt», skriver artikkelforfatteren i sitt angrep på familiepolitikken til blant annet KrF-leder Knut Arild Hareide (bildet). Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
SNEVERSYNT: «Aner vi at KrFs familiebegrep er noe trangt», skriver artikkelforfatteren i sitt angrep på familiepolitikken til blant annet KrF-leder Knut Arild Hareide (bildet). Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

«Hvis du hører at Inga Marte Thorkildsen sier ordet familie en sjelden gang, så kan du være sikker på at i neste setning så kommer det noe om vold, overgrep eller incest».

Ordene stammer fra KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke, og er et godt eksempel på kritikken høyresiden gjentatte ganger har fremmet mot den rødgrønne regjeringens såkalte «manglende familiepolitikk».

KrF-leder Knut Arild Hareide oppsummerte det slik i en kronikk i vår: «Det er tid for å gjenreise familiepolitikken. Det er tid for en ny regjering».   De siste årene er Norge kåret til verdens beste mammaland, verdens beste ammeland, verdens beste kvinneland, verdens beste pappaland og verdens nest beste land å bo i for barn. Likevel mener KrF, ofte med følge av Høyre og Frp, at den rødgrønne regjeringen svikter familien.  

Med SV i regjering er KrFs ensporede politikk for kontantstøtte og den heterofile kjernefamilien byttet ut med en moderne politikk for oppvekst, likestilling og ulike typer familier:
Vi gjør det mulig for både kvinner og menn å være både forelder og aktiv arbeidstaker. Permisjonstida er økt med seks uker, pappapermen er forbedret, vi har lovfestet retten til barnehageplass og retten til ammefri med lønn. Vi sørger for en historisk satsing på barnehager, framfor å betale folk for å la være å bruke dem.  Vi styrker familievernets mulighet til å gi god hjelp til familier i konflikt og barnevernets mulighet til å hjelpe barn og familier som ikke fungerer som de skal.  
Vi gjorde det mulig for homofile og lesbiske å gifte seg og adoptere barn, mot KrF sine stemmer. KrF er for øvrig også imot assistert befruktning, enten vi snakker om heterofile eller lesbiske par.  Aner vi at KrFs familiebegrep er noe trangt?     

Likestilling er bra for familien. KrF, Høyre og Frp påstår med jevne mellomrom at vi lar likestilling stå i veien for en god familiepolitikk. Men god likestillingspolitikk er tvert imot en forutsetning for en god familiepolitikk. En undersøkelse viser at de som lever i likestilte parforhold, opplever høyere livskvalitet enn andre grupper. For menn gjelder dette særlig i forholdet til barna. Når det gjelder kvaliteten i parforholdet, kan de mer likestilte i tillegg glede seg over et bedre forhold, lavere konfliktnivå og mer stabilitet. Menn som har vært alene hjemme med barn under foreldrepermisjonen, følger dem bedre opp senere enn menn som ikke har hatt eneansvar for barnet. Foreldre som deler permisjonstiden, får flere barn og har lavere skilsmisserate enn andre familier.  

Det overrasker meg at noen kan mene at likestillingsarbeidet må sees isolert fra familiepolitikken, når vi vet så mye som vi gjør om hvor viktig det er at familiene er likestilt. At flere mødre får muligheten til å delta i arbeidslivet, i faste og hele stillinger, gjør dem mindre økonomisk sårbare og familiene mer robuste. En lang rekke av våre grunnleggende rettigheter er knyttet til arbeidslivet.

Man kan gjøre en fantastisk innsats for familien sin enten helt eller delvis utenfor arbeidslivet, men den dagen du er avhengig av din egen inntekt eller din egen pensjon, står du på bar bakke.   Det er bra for familien at mor har selvstendig inntekt, ikke minst den dagen familien ikke lenger er mor, far og barn. Og i dag er ikke familien det den en gang var. Skilsmisser er en del av familiebildet. Barn får stemødre og stefedre, eller en mor og en medmor.

For en moderne familiepolitikk er likestilling helt nødvendig: Både i form av en politikk for selvstendige kvinner, en politikk for fedre med tid til barna og en politikk for full likestilling av homofile og lesbiske som partnere og foreldre.

I SV skriver vi heller ikke familien med stor F. For oss er ikke familien en hellig enhet som er mer verdt enn enkeltmenneskene som utgjør den. Rettigheter gjelder hvert enkelt familiemedlem, hvert enkelt barn, ikke familien som sådan.

Når Øyvind Håbrekke sier at «hvis du hører Inga Marte Thorkildsen sier ordet familie, så kan du være sikker på at i neste setning så kommer det noe om vold, overgrep eller incest», så skjuler budskapet en bagatelliserende holdning til et omfattende menneskerettighetsproblem i Norge i dag: Vold og overgrep mot kvinner og barn. Og større åpenhet om vold og overgrep ødelegger ikke familier. Det kan tvert imot redde noen.

Folk flest vil ha likestilling. Det er nesten ingen som slutter opp om den tradisjonelle familiestrukturen lenger, der far jobber og mor er hjemme. Heldigvis. Det viser at verden går framover. Men det skjer ikke av seg selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.