Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Moderne kjærlighetstragedie fra Behn

«Entusiasme og raseri» kommer i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Kolon forlag presenterte sin høstliste onsdag, var det uten Ari Behn på lista. Jørgen Gunnerud, Øyvind Berg og Thomas Marco Blatt sto derimot på lista, som også gir ut en «best of»-samling med diktene til Steinar Opstad, som markerer tiårsjubileum som forfatter dette året.

Ari Behn gir imidlertid ut roman på Gyldendal. I oktober kommer «Entusiasme og raseri», en moderne kjærlighetstragedie.

- Boka har en sterk språklig trøkk der Behn bekrefter at han virkelig er forfatter, sa redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur Kari Marstein da hun presenterte forlagets høstliste i Oslo torsdag.

I høstkatalogen står det også at boka er en «moderne odyssé inn i en verden der hengivelse og nytelse er målet, overdrivelsene middelet. Når kjærligheten treffer, treffer den med jubel, svir og ødeleggelse.»

Katastrofe

Romanens hovedpersonen heter Kryx. Han har aldri vært beskjeden, ifølge katalogen:

- Selvgod og sjenerøs har han tatt for seg av andre menneskers kjærlighet, oppmerksomhet, forakt. Så møter han Vera Sara, like grådig og forsluken, og med en sult som ikke lar seg mette. Nå vil hun ha Kryx, og Kryx lar seg ta ... men tar også igjen. «Entusiasme og raseri» er en roman om suksess og katastrofe, om et liv som elsket og beundret, om sult som ikke lar seg stille, om Norge og Las Vegas og en forbløffende vakker munn.

Romanaktuelle på Gyldendal er også Kyrre Andreassen, Levi Henriksen, Kjartan Fløgstad (allerede kritikerrost), Trude Marstein og Herbjørg Wassmo, mens Øystein Lønn og Hans Herbjørnsrud gir ut nye novellesamlinger.

I SKRIVESTUA: Ari Behn har skrevet sin nye roman i skrivestua ved eiendommen i Lommedalen. Foto: NINA RUUD
I SKRIVESTUA: Ari Behn har skrevet sin nye roman i skrivestua ved eiendommen i Lommedalen. Foto: NINA RUUD Vis mer

Nytt fra nobelprisvinner

Fra lista over oversatt litteratur trakk redaksjonssjef Janneken Øverland først og fremst fram «Istanbul» av den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk.

Men også Elfriede Jelinek, den omdiskuterte vinneren av Nobels litteraturpris i 2004, utkommer på norsk i høst. «Elskerinnene» heter boka som skal være hennes mest tilgjengelige roman.

Og når Cormac McCarthys sterke roman «Ikke et land for gamle menn» kommer i slutten av september, blir det spennende å se hvordan Knut Ofstad har oversatt den amerikanske forfatterens unike språk til norsk.

 • Følg bokhøsten på Dagbladet.no/litteratur

  Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Meld deg på:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
NOBELPRISVINNER: Østerrikske Elfriede Jelinek er aktuell på norsk med «Elskerinnene» i høst.