LANGT FRA NORGE I 2015: «Det drikkes mye på jobb i Mad Men. I serien er alkohol en integrert del av arbeidsdagen. Selv om omlag en fjerdedel av alkoholkonsumet i Norge drikkes i tilknytning til arbeid, er champagnelunsj og mandagsmøte med vodkashots heller sjeldent i norsk arbeidsliv», skriver Randen. Foto: AP Photo/AMC/Michael Yarish
LANGT FRA NORGE I 2015: «Det drikkes mye på jobb i Mad Men. I serien er alkohol en integrert del av arbeidsdagen. Selv om omlag en fjerdedel av alkoholkonsumet i Norge drikkes i tilknytning til arbeid, er champagnelunsj og mandagsmøte med vodkashots heller sjeldent i norsk arbeidsliv», skriver Randen. Foto: AP Photo/AMC/Michael YarishVis mer

Moderne Mad Men

Hvordan ville det sett ut dersom Don Draper hadde jobbet i et norsk reklamebyrå i 2015?

Meninger

Et kapittel tv-historie er over, siste episode av Mad Men er sendt. Gjennom syv sesonger har vi fulgt Don og Betty Draper, Sterling Cooper & Partners og livet hos deler av den amerikanske middelklassen gjennom 1960-årene. Mad Men er fiksjon og selvsagt er alt satt på spissen. Også alkoholbruken. Men for eksperimentets skyld: Hvordan ville det sett ut dersom Don Draper hadde jobbet i et norsk reklamebyrå i 2015 og ikke i New York på 1960-tallet? Hva ville være likt, og hva ville vært annerledes når det kommer til alkoholkulturen?

1. Færre drinker på jobb Kreativt møte med whiskeyglasset i den ene hånda og skisseblokka i den andre — det drikkes mye på jobb i Mad Men. I serien er alkohol en integrert del av arbeidsdagen. Selv om omlag en fjerdedel av alkoholkonsumet i Norge drikkes i tilknytning til arbeid, er champagnelunsj og mandagsmøte med vodkashots heller sjeldent i norsk arbeidsliv. Mens Mad Men-gutta føler at en drink passer i de aller fleste situasjoner, er det lav toleranse for alkoholbruk på jobben i Norge i dag. Det drikkes derimot en del i gråsonene mellom jobb og fritid. Også i reklamebransjen. Yrker som driver med salg, kommunikasjon og medier er «fuktigere» enn for eksempel utdanningsinstitusjoner. Selv om det er individuelle forskjeller også her.

2. Don Draper hadde fått en Akan-avtale I en av sesongene blir alkoholforbruket til Don Draper så stort og omfattende at det går ut over jobben. Hadde han jobbet i en norsk bedrift i 2015 kunne vi håpet på at alkoholproblemene hans hadde blitt tatt tak i på et langt tidligere tidspunkt. Hvis bedriften har retningslinjer for rusmidler ville de kanskje tilbudt Don Draper en Akan-avtale som ville hjulpet ham å takle avhengigheten. Det er mange arbeidstakere som har utfordringer med alkohol og det sitter mange ledere rundt omkring som kvier seg for å ta opp akkurat dette. Det oppleves både vanskelig, personlig og privat. Men vi kan jo håpe at Draper jobbet i en bedrift med både reglement for alkoholbruk og hadde gode kollegaer som hadde tatt dette opp med ham. Alkoholbruk i jobbsammenheng koster samfunnet milliarder av kroner i Norge, for ikke å snakke om de menneskelige kostnadene. Ofte sier vi ingen ting til den som har problemer, før det har gått så alt for langt. Så vi har fortsatt en lang vei å gå.

3. Betty Draper hadde neppe drukket drinker høygravid i 2015 En av AV-OG-TIL sine følgere på Facebook skrev for noen uker siden til oss og fortalte at hun hadde fått råd av legen sin om å drikke litt rødvin hver dag da hun var gravid på 1950-tallet. Betty Draper både røyker og drikker med begge hendene mens hun er gravid. I dag sier ni av ti nordmenn at man bør la være å drikke når man venter barn og på helsestasjonen snakkes det ofte om både røyking og drikking. Det er godt nytt for helsen til både barnet i magen og moren. Både folk flest og leger vet i dag mer om alkoholens skadevirkninger enn hva Betty Draper og våre besteforeldre gjorde.
     4. Fyllekjøring fra jobb ville blitt sett på som uakseptabelt Den unge og ambisiøse Pete Campbell er en av de få gutta i Mad Men som hovedsakelig benytter seg av kollektivtransport til og fra arbeidet, ellers setter reklamemennene seg gjerne bak rattet etter en lang og fuktig dag på jobben. Don ender opp med å krasje bilen og bli arrestert for fyllekjøring uten at han tar særlig lærdom. I Norge mener i dag i overkant av 97 prosent av befolkningen at man bør la være å drikke alkohol når man skal kjøre bil, og det er bra. Likevel har en kvart million nordmenn observert andre som har kjørt med promille og i en rekke av dødsulykkene på norske veier er rus involvert.

5. Liten aksept for en bartender på seks år Don Draper instruerer sin seks år gamle datter Sally i å lage drinker til gjester, noe som neppe er vanlig når det skal feires i norske hjem. Nordmenn er generelt skeptiske til å drikke alkohol sammen med barn. Samtidig innrømmer 16 prosent av alle foreldre at de har drukket seg beruset foran barn i en undersøkelse AV-OG-TIL gjennomførte sist høst. Det er alt for mange barn som lider under voksnes alkoholbruk. Slik var det på 1960-tallet og slik er det nå. Derfor er det viktig å bruke alkovett sammen med barn. Vår oppfatning av hva som er greit og ikke greit når det kommer til alkohol er i stadig endring. På noen områder har holdningene blitt bedre, på andre områder har utviklingen gått i feil retning. Det vi kan være enige om er at alt for mange mennesker fortsatt lider under egen eller andres alkoholbruk både på arbeidsplassen, på veien og i de private hjem. Don Drapers alkoholbruk fører ham gang på gang til kanten av stupet. Det er ikke tilfeldig at hans fall i introen virker bunnløst. Forhåpentligvis hadde noen rakt ut en hånd og tatt tak i ham i 2015.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.