Moderne møbler for Mette-Marit og kronprinsen

Flere og flere interesserer seg for klassiske møbler fra 1900-tallet. I går kjøpte Mette-Marit Tjessem Høiby ei lampe i en moderne antikvitetsforretning i Oslo.

Neste uke kan hun også ta med seg kronprinsen på auksjon over moderne kunst og møbler.

Mens finanskjendiser som Kjell Inge Røkke holder seg til «krusedull-arkitektur» på sine «hytter» og hus, velger kronprins Haakon og Mette-Marit en annen og mer moderne stil i den nye leiligheten i Ullevålsveien i Oslo.

I går var Mette-Marit på shoppingtur i den moderne antikvitetsforretningen Obelisque på Majorstua i Oslo.

Funkis og art deco

Forretningen har spesialisert seg på møbler fra art deco og funksjonalismen på 1920- og 30-tallet. Mette-Marit Tjessem Høiby er kjent som trendsetter i klesveien. Nå innreder hun tydeligvis også sitt nye hjem i moderne stil. Også kronprins Haakon interesserer seg for moderne møbler og design, de har vært sammen i antikvitetsforretningen på Majorstua før.

- Ja, og hun reserverte ei lampe i dag. Hun snakket også varmt om butikken og at det er mange som nevner den, sier innehaver av Obelisque, Richard Tiedemann Brunæs, til Dagbladet.

Markedet for moderne klassiske møbler fra 1900-tallet har tradisjonelt vært dårlig i Norge. I Sverige og Danmark er interessen og mulighetene for å finne objekter mye større. Her hjemme er det først og fremst yngre mennesker som nå begynner å interessere seg for moderne møbler og designgjenstander.

- Det er veldig mange mellom 25 og 35 år som synes dette er kult. Folk i førti- og femtiårene har ikke tort å ta det store spranget, sier Tiedemann Brunæs.

Etter at kronprinsen og Mette-Marit pusset opp den nye leiligheten i høst, ble de også observert flere ganger på Ikea sammen. Her kjøpte de blant annet en helt ordinær dobbeltseng.

Flere muligheter

Når det i neste uke arrangeres auksjon over brukte moderne møbler og kunst hos Blomqvist auksjoner i Oslo, dukker det opp muligheter som kan bidra til å gjøre kronprinsen og Mette-Marits leilighet litt mer spesiell enn hva Ikea-katalogen kan stille opp med. På auksjonen selges blant annet klassikere av møbeldesignere som Arne Jakobsen, kunst av moderne kunstnere som Inger Sitter, Knut Rose, Knut Jørgensen og Horst Janssen, for å nevne noen.

EGGENDE: Billedkunstner Anders Kjær var innom visning hos Blomqvist auksjoner i går. Her prøvesitter han Arne Jacobsens udødelige «Egget».Foto: TOM MARTINSEN
ARMSTOL: Teak fra cirka 1950, i rødt, gult og grått ullstoff. Pris rundt 1500 kroner.Foto: FRA KATALOG/BLOMQVIST
PLAST: Formpresset stol i plast, ca 1500-2000 kroner, barnestol og andre plasteffekter.Foto: FRA KATALOG/BLOMQVIST