Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Moderne New Orleans

Ung, vital nyspilling av og i New Orleans-tradisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Ytre Suløens Jass Orkester i spissen har den genuine New Orleans-jazzen i årevis hatt flere gode og stilsikre tolkere her hjemme. Den nennsomme moderniseringen av tradisjonen som særlig trompeterne Wynton Marsalis og Nicholas Payton har stått for, har imidlertid vært sjeldnere vare, og derfor er det interessant når Ytre Suløens unge trompetist, Kåre Nymark jr., nå plasserer sin kvartett midt i den strømmen.

Nymark, utdannet ved Norges Musikkhøgskole, har med seg tre konservatoriemusikere, pianist Tord Gustavsen, bassist Mats Eilertsen og trommeslager Kenneth Ekornes. Ingen av dem forbindes med New Or-leans-jazz, men Eilertsen/Ekornes etablerer fort en funky rytmebase som virvler og ruller i beste Bourbon Street-stil, og groover heftig når kvartetten legger seg opp mot souljazz a la Blue Note. Nymark og Gustavsen, ildfullt velspillende i alle musikkens faser, har også skrevet et knippe fine låter til denne samlingen som i tillegg inkluderer bl a Ellingtons «Caravan» og Horace Silvers «The Preacher» i gode tapninger. Et fint tilskudd til floraen av unge norske band, og en klar attraksjon under «Ungjazz»-festivalen i Ålesund om en drøy måned.