Moderne russiske ikoner

Her velger ikke kunstnerne politisk uttrykk fordi det er på moten, men fordi det er blodig alvor.

KUNST: I en periode da den internasjonale kunsten igjen vil være politisk, er det befriende å se en slik utstilling. Få samfunn har de siste tiårene gått igjennom like store omveltinger som det russiske, noe som også i stor grad preger landets kunstnere.

Etter jernteppets fall har de måttet lete etter en ny identitet, og denne utstillingen viser to ulike måter å gjøre dette på.

I St. Petersburg har kunstnerne søkt tilbake til 1700-tallet og byens internasjonale storhetstid. Denne tilbakevendingen til idealene om skjønnhet og harmoni representerer de minst spennende arbeidene på utstillingen, men videoarbeidene hvor kunstnerne setter seg selv inn i klassiske malerier viser en befriende humoristisk tilnærming til de stilepoken.

Pop-ikoner

I Moskva har strategien i større grad vært å vende seg mot dagens samfunn og populærkulkturen for å søke Russlands nye identitet. Oleg Kulig gjør dette mesterlig med sine groteske voksfigurer av tennisspilleren Anna Kournikova og artisten Björk. Disse populærkulturelle ikonene blir til et vrengbilde av massekulturen som veltet over Russland etter Sovjets fall.

Politisk sprengkraft

Sergey Afrika Bugaevs video «Stalker 3» er en rystende fortelling fra konflikten i Tsjetsjenia, og en av utstillingens sterkeste arbeider. Filmen er et amatøropptak fra slagmarken, og Bugaev fikk den overlevert av en russisk soldat. Videoen gir publikum en uregissert og autentisk opplevelse av en av verdens grusomste kriger, fjernt fra de velregisserte tv-spillkrigene som serveres oss fra tv-skjermen. På veggen utenfor har Alexey Kallimas laget en kulltegning med motiv fra den samme krigen, og disse to kunstnerne skaper en overbevisende og viktig påminnelse om en av verdens glemte kriger. Og demonstrerer hvor slagkraftig politisk kunst kan være.

KLASSISISME: Viktor Kuznetsov og Oleg Maslov tilhører den klassisistiske St. Petersburg-skolen, og i «Homers triumf» har de portrettert kjente fjes fra byens kunstliv.