DEBATT

Debatt: Slavekontrakter

Moderne slaveri er ett av de største problemene verden står overfor

Over 40 millioner mennesker lever i dag i moderne slaveri. Det er behov for en lov som tar bekjempelsen av moderne slaveri flere skritt videre. Og det haster.

TRENGER NY LOV: Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRENGER NY LOV: Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det kan være vanskelig å tro at moderne slaveri er ett av de hurtigst økende menneskerettsproblemene verden står overfor i vår tid. Det kan være enda vanskeligere å begripe at moderne slaveri også finnes i Norge.

Jostein Hole Kobbeltvedt.
Jostein Hole Kobbeltvedt. Vis mer

Over 40 millioner mennesker lever i dag i moderne slaveri rundt om i verden, ifølge International Labour Organization (ILO). Slaveriet utspiller seg i alle land. 25 millioner av menneskene som utsettes for de umenneskelige forholdene holdes i tvangsarbeid. Og 70 til 80 prosent av alt tvangsarbeid forekommer i privat sektor.

Frode Elgesem.
Frode Elgesem. Vis mer

Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. De produserer varer og tjenester som kommer oss til gode her i Norge. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag. Kanskje er middagen fisket av migrantarbeidere i fiskerinæringen i Thailand som risikerer å bli kastet over bord hvis de ikke lojalt aksepterer de umenneskelige arbeidsforholdene.

Til tross for all kunnskap går det alt for tregt med bedriftenes arbeid med å implementere rutiner for å respektere menneskerettighetene. Det trengs lovgivning for å få fart på utviklingen.

I 2015 innførte England en moderne slaverilov som binder store virksomheter til å rapportere hva de gjør for å forhindre, og avdekke moderne slaveri i deres operasjoner og leverandørkjeder. Dette er en lov næringslivet selv ønsket for å sikre rettferdige konkurranseforhold.

Mer enn 12 store norske selskaper rapporterer allerede under den engelske loven.

I begynnelsen av desember vedtok Australia en moderne slaverilov som strekker seg en god del lenger i å forplikte både store virksomheter og staten til å rapportere om hvordan moderne slaveri bekjempes. Hong Kong behandler nå forslag om en egen moderne slaverilov. Frankrike har sin aktsomhetslov og i Nederland er de i ferd med å vedta en lov som særlig retter seg mot barnearbeid.

Moderne slaveri er en paraplybetegnelse som refererer til ulike situasjoner hvor personer under tvang utnyttes grovt. Menneskehandel, tvangsarbeid, gjeldsarbeid, og grovt barnearbeid inkluderes i denne betegnelsen.

Ifølge Global Slavery Index fins det nå 9000 mennesker som lever i slaveri i Norge, men realiteten er vel snarere at vi ikke vet hva omfanget er. Det i seg selv er bekymringsverdig. Men vi kjenner til saker hvor personer er blitt dømt, blant annet for tvangsarbeid på gartnerier i Modum og Lier.

Medieoppslag har omtalt ekstrem utnyttelse i sjømatæringen her hjemme i forbindelse med snøkrabbefiske i Barentshavet.

Caritas får gjennom sitt ressurssenter for migrantarbeidere kontakt med mange personer som befinner seg i veldig sårbare situasjoner i arbeidslivet. Tvangsarbeid finnes i renholdsbransjen, og serveringsbransjen, og eksemplene kan dessverre gjøres flere. Vi har også risikosektorer hvor det er behov for kartlegging, som i transport, fiskeri, og havnesektoren.

Det typiske er at menneskehandel og tvangsarbeid – det moderne slaveriet – gjerne finnes i randsonen av det ordinære næringslivet. Derfor kreves også tiltak som tar høyde for dette.

Etter grunnlovens pargraf 93 har staten en plikt til å bekjempe slaveri og tvangsarbeid. ILOs tvangsarbeidskonvensjon og tvangsarbeidsprotokoll, Europarådets Menneskehandelkonvensjon, og FNs Bærekraftsmålagenda medfører også plikter for staten til å beskytte mot slike grove former for utnyttelse. Det samme følger av FNs veiledende prinsipper for ansvarlig næringsliv. Beskyttelsen skjer særlig gjennom lovgivning, håndheving, tilsyn, ombudsmannsordninger, veiledning og bevilgninger til andre tiltak.

Moderne slaveri må bekjempes med flere virkemidler. Pålegg til store virksomheter om å rapportere hvordan de arbeider med å forebygge og motvirke moderne slaveri i leverandørkjedene er ett viktig element. Men uten andre tiltak i tillegg vil vi ikke lykkes med å bekjempe det moderne slaveriet.

Regjeringen bør derfor ta større grep for å møte de forpliktelsene Norge har til å bekjempe vår tids slaveri. Og det haster. Det er behov for en egen moderne slaverilov som tar bekjempelsen av moderne slaveri flere skritt videre.

I tillegg til krav om å rapportere offentlig – som er et sentralt virkemiddel – må loven inneholde tydelige krav til de tiltak bedriftene må gjøre for å kartlegge og bekjempe moderne slaveri som man er knyttet til.

Videre må et lovarbeid kartlegge omfang av moderne slaveri i Norge og i norske bedrifters leverandørkjeder. En slik kartlegging vil være utgangspunktet for en gjennomgang av lovgivning, håndheving og de øvrige tiltak som i dag eksisterer.

På dette grunnlaget kan det utarbeides en fokusert moderne slaverilov, som følger opp og blir samstemt med de internasjonale forbildene, men også bringer bekjempelsen av moderne slaveri videre. Slik blir bekjempelsen av moderne slaveri effektiv og vår lovgivning ledende på et område hvor vi finner noen av vår tids aller største menneskerettsutfordringer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer