DEBATT

Debatt: Slavekontrakter

Moderne slaveri er ett av de største problemene verden står overfor

Over 40 millioner mennesker lever i dag i moderne slaveri. Det er behov for en lov som tar bekjempelsen av moderne slaveri flere skritt videre. Og det haster.

TRENGER NY LOV: Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TRENGER NY LOV: Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det kan være vanskelig å tro at moderne slaveri er ett av de hurtigst økende menneskerettsproblemene verden står overfor i vår tid. Det kan være enda vanskeligere å begripe at moderne slaveri også finnes i Norge.

Over 40 millioner mennesker lever i dag i moderne slaveri rundt om i verden, ifølge International Labour Organization (ILO). Slaveriet utspiller seg i alle land. 25 millioner av menneskene som utsettes for de umenneskelige forholdene holdes i tvangsarbeid. Og 70 til 80 prosent av alt tvangsarbeid forekommer i privat sektor.

Moderne slaveri finnes i leverandørkjedene til norske bedrifter. De produserer varer og tjenester som kommer oss til gode her i Norge. Kanskje har de sydd klærne du har på deg, plukket tomatene du spiser, eller vært med å bygge kontoret du jobber i hver dag. Kanskje er middagen fisket av migrantarbeidere i fiskerinæringen i Thailand som risikerer å bli kastet over bord hvis de ikke lojalt aksepterer de umenneskelige arbeidsforholdene.

Til tross for all kunnskap går det alt for tregt med bedriftenes arbeid med å implementere rutiner for å respektere menneskerettighetene. Det trengs lovgivning for å få fart på utviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer