Moderne stumfilm

En av Finlands beste regissører er ikke redd for å gå sine egne sære veier. I 1999 lagde Aki Karismäki like godt en stumfilm. «Juha» kan du se i kveld.

Man skulle ikke tro en stumfilm i svart-hvitt ville gi særlig mening på tampen av et nytt årtusen, men filmen tok faktisk en pris under Berlin Internasjonale filmfestival. Filmens enkelhet viser det smertelig universelle ved et trekantdrama. Og uten dialog er det særlig musikken som uttrykker følelsene til karakterene.

Juha og Marja lever et trygt liv i de finske skoger, før Marja blir førført av en slesk bymann med fin bil og lovnader om grønnere enger. Juha drukner først sorgene på det vis han kan - i alkohol. Før han skjønner at handling kreves, og setter seg på mopeden med øksa i sekken. På vei mot byen...

Aki Kaurismäki har gitt mange en stor opplevelse med filmer som «Drivende Skyer», «Pass på skjerfet ditt, Tatjana», I Hired A Contract Killer» og «Leningrad Cowboys»-filmene. Alle Kaurismäkis filmer er preget av lite dialog, enkel tematikk og menneskelig varme og humor. Men bak den statiske overflaten ulmer det alltid. Da er kanskje ikke overgangen til stumfilm så stor likevel!

Les mer om filmen Juha på sidene til Cinemateket i Trondheim. Eller les hva Aki selv sier om Juha på sidene til det finske filmforbundet.