Moderne ur-rock

Ikke siden Robbie Robertsons solodebut for elleve år siden har jeg hørt ham så kraftfull. Plata er en malstrøm av moderne rytmer, et etnisk musikalsk heksebrygg og et forsvarsdokument for ytringsfriheten.

«Contact From The Underworld Of Redboy» maner fram mørke stemninger med suggererende rytmer og spenstige kombinasjoner av tekno, samplinger, Robertsons pågående gitarer og gjennomgående integrering av indiansk og annen etnisk musikk og rock.

Robbie Robertson blander ulike musikalske kulturer og uttrykk vi blant annet kjenner fra Bel Canto.

Robertson er likevel langsommere i drivet, og dermed også mer hypnotisk. I noe av musikken kan man også delvis trekke paralleller til artister som Peter Gabriel og Daniel Lanois. Felles for dem er at de skaper et eget univers for etnoblues og spennende lydlandskaper med farger og smak.

Robertson har indiansk blod og er oppvokst i indianerreservat. Dermed blir det indianske opprøret i musikken både ekte og intenst.

Han synger om urett og ytringsfrihet - og om den fengslete indianeraktivisten Leonard Peltier, som har sonet 22 år for et drap mange mener han ikke kan ha gjort.

Den tidligere The Band-sjefen har på 90-tallet gitt ut bra plater som «Storyville» og «Music For The Native Americans», som denne den siste er en forlengelse av.

Det som hindrer plata i å få toppkarakter, er at selve melodiene i dette sanselige musikalske brygget er noe ujevne.

Robbie Robertson