Anmeldelse «Maryam»

Modig film fra Saudi-Arabia

Kvinnekamp i sakte kino.

VALGKAMP: Den saudiarabiske legen Maryam (Mila Al Zahrani) på kombinert moteoppvisning og valgmøte der bare kvinner har adgang.
VALGKAMP: Den saudiarabiske legen Maryam (Mila Al Zahrani) på kombinert moteoppvisning og valgmøte der bare kvinner har adgang. Vis mer
Publisert

FILM: Som de fleste har fått med seg er det alt annet enn risikofritt å operere som dissident eller regimekritisk kunstner i Saudi-Arabia. Å lage en film om en kvinne som trosser patriarkalske konvensjoner ved å stille til valg som lokalpolitiker, er å utfordre skumle grenser. Haifaa Al-Mansour gjør akkurat dette i filmen «Maryam».

Haifaa Al-Mansour laget den første helaftens spillefilmen noensinne i Saudi-Arabia med «Den grønne sykkelen» i 2012. Da måtte hun kommunisere med filmcrewet via walkie-talkie fra innsiden av en bil, ettersom det var imot alle regler at hun, som kvinne, skulle sjefe over menn. Filmen, som handlet om en opprørsk ti år gammel jente som skaffer seg en sykkel, er klar samfunnskritikk i saudiarabisk målestokk. Først i 2017 fikk kvinner lov til å kjøre bil i det sterkt autoritære kongedømmet.

Kamp for asfalt

Tonen i den nye filmen, «Maryam», minner om den første, idet den har samme grad av sjarme og humor under den åpenbart opprørske fanen. Hovedpersonen Maryam (Mila Al Zahrani) er lege ved et lokalt akuttsykehus, der hardt skadde gubber heller vil behandles av mannlige sykepleiere enn av en kvinnelig lege. Maryam er tilsynelatende mindre opptatt av slike daglige tildragelser enn at adkomsten til sykehuset er en gjørmete kjerrevei som ambulanser knapt kan forsere.

Det er mye lun komikk i scener der Maryam lærer seg valgkamptricks ved å studere amerikanske republikanske guvernørkandidater på YouTube. Hun insisterer på at det ikke er kvinnesak, men kravet om asfaltering, som motiverer hennes kandidatur. Hun høster applaus hos kvinner som ikke våger å stemme på henne, og hån og raseri fra menn som ikke vil møte henne ansikt til ansikt.

Noen doser feelgood midt i elendigheten gjør at filmen nok kan oppleves litt oppskriftsmessig, men det er all grunn til å berømme Haifaa Al-Mansour for hennes mot og stamina.

«Maryam»

Drama

Regi: Haifaa Al-Mansour
Skuespillere: Mila Al Zahrani, Nora Al Awadh, Dhay
Premieredato: 25. desember 2020
Aldersgrense: Tillatt for alle
Orginaltittel: «The Perfect Candidate»

«Opprør med feelgood»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer