Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Modig mann i Bergen

BERGEN (Dagbladet): Terje Gloppen (45) har ikke gitt inntrykk av å være en dumskalle, ikke er han en trist og humørløs karrierejeger heller. Mest sannsynlig er han en modig mann som bør få all den støtten som et samlet kulturmiljø i Bergen kan gi ham.

  • «Kulturbyprosjektet vil ende med katastrofe eller suksess,» sa han til styret for Kulturby Bergen 2000 da de mandag ble enige om at han skal overta direktørjobben etter Morten Walderhaug.
  • Når institusjonene, med advokat Dag Steinfeld i spissen, har raljert så friskt mot manglende initiativ under Walderhaugs ledelse, har de samtidig forpliktet seg til å respondere positivt under en ny dirigent som vil samarbeide. Gloppen erkjenner at han er i beit for penger og personressurser, men sier likevel at det bør være mulig å holde styrefart.
  • Thomas Breivik, som i en mannsalder har skrevet kulturkommentarer i Bergensavisen, har slått fast at Bergen var en europeisk kulturby da Oslo - under pseudonymet Christiania - var tømmerutskipningshavn for Østlandet. På den tida holdt Europas eldste orkester, Harmonien, konserter mellom de sju fjell, og Ole Bull stiftet det første nasjonale teater i en bygning reist i 1799, blant annet.
  • Kulturbyens styreleder Anne-Grete Strøm-Erichsen minner om at Bergen tidligere har klart å konsolidere kreftene når hovedstadspressen har fyrt løs en massiv kritikk i retning vest. Vi føler oss ikke trygge før vi får vite hva programmet vil inneholde, altså noe mer enn naustvandring i fjæresteinene.
  • I et kreativt samspill mellom kommunen, reiselivet, DNS, Harmonien, Festspillene og alle de andre kulturkreftene på Vestlandet bør det ennå være et håp for at Bergen som europeisk kulturby blir suksess, ikke katastrofe.

I løpet av noen korte uker har Terje Gloppen i konstituert stilling tatt fast grep om roret for den akterutseilte skuta. Han har fått luft i spinnakeren ved å kommunisere med de tre store kulturinstitusjonene i byen, Den Nationale Scene, Harmonien og Festspillene.

Med erfaring som hovedtillitsvalgt for de ansatte i LOOC på Lillehammer har Terje Gloppen vist seg som en taktisk kaptein. Han vil ikke røpe når han vil presentere programmet. «Det vil ikke skje i februar, men kanskje i løpet av våren eller i alle fall i løpet av høsten,» sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media