Anmeldelse: Iben Akerlie og Inga H. Sætre, Kjempefesten

Modig og moderne

Skuespiller Iben Akerlie har skrevet nok en supersjarmerende fortelling for barn, men har forlaget droppet språkvasken?

GODT ILLUSTRERT: Inga H. Sætres illustrasjoner er enkle, men uttrykksfulle og skaper gode vibber i «Kjempefesten». Illustrasjon fra boka
GODT ILLUSTRERT: Inga H. Sætres illustrasjoner er enkle, men uttrykksfulle og skaper gode vibber i «Kjempefesten». Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skuespiller Iben Akerlie brakdebuterte med barneboka «Lars er lol», som vant lesernes hjerter og ARKs Barnebokpris i 2016. Nå er hun tilbake med en ny sjarmbombe, for de litt yngre barna, i samarbeid med illustratør Inga H. Sætre.

Og «Kjempefesten» er en anbefalelsesverdig bok. Her er solide doser glød og egenart - i story, fortellerstemme, karakterer og ikke minst i Sætres festlige, ømme strek. Men boka hadde fortjent en runde til med språkvask.

Vidsyn og trangsyn

Som i forrige bok bringer Akerlie viktige temaer til torgs. I «Lars er lol» handlet det om mobbing av en gutt med downs, og også i «Kjempefesten» er anderledeshet og trangsyn temaer. Men ikke på en forslitt eller overpedagogisk måte. Akerlie forteller så busta fyker, med humor og overskudd, og både fortellingen og illustrasjonene vekker gode assosiasjoner til folkeeventyrene. Det handler nemlig om kjemper. 5 meter høye. Usynlige for voksne, men synlige for dem med åpent sinn: Barna.

Barna det er snakk om er Finn og Maja. De kjeder seg og får en glimrende ide. De vil lage en kjempefest i hagen. Den sløve storebroren til Maja, Markus; «som nettopp var blitt tenåring og derfor gryntet i stedet for å snakke med ord», får i oppdrag å levere ut invitasjonen. Det går ikke så bra. Invitasjonene havner på vidvanke, og én flyr langt til skogs: «det kan tenkes at en ugle tok den med i nebbet sitt søndag kveld». Hvem vet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer