Modig og morsomt «pakistanerspill»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danmarks svar på NRK, Danmark Radio, viser med dataspillet «Perker» («Pakkis» på norsk) hvordan humor og satire er mer effektivt enn politisk korrekte fakta. På kanalens hjemmesider (www.dr.dk/u/banjo/spil.htm) tuller de med andregenerasjons innvandrere på en skarp og elegant måte. Spillet har provosert vanligvis sløve tenåringer til å delta i rasismedebatten, og tvinger både dansker og innvandrere til å tenke gjennom sine forestillinger om hverandre. I pakistanerspillet er det om å gjøre å samle mest mulig «Street respect poeng». Respekt får man ved å råne gjennom København i stylede BMW-er, med alt ekte råning fører med seg: blondiner, sex i baksetet og polititrøbbel.

  • Men å kalle spillet for «Pakkis» ble for sterk kost, også for frilynte dansker. Etter et titall klager fra antirasistiske organisasjoner måtte Danmarks Radio endre navn fra «Pakkis-spillet» til «Mujaffa-spillet» (hovedpersonen heter nemlig Mujaffa). Innholdet er heldigvis ikke sensurert. Før start får Mujaffa 5000 danske kroner for å pusse opp BMW-en før cruising. Han lakkerer i freshe farger, soter vinduene, installerer takluke og råe felger, henger opp terninger eller moskeer i vinduet, installerer feite stereoanlegg og pønsker ut sleazy nummerskilt. Når doningen er slesk nok, bærer det ut i Københavns gater. Bilspillet er teknisk enkelt og Mujaffa cruiser av gårde i behagelig tempo. Han plukker opp tjukke gullenker (gir respekt), hilser coolt på sine landsmenn kalt «fetterne» (gir respekt), og samler kondomer for å lokke dumme dejlige blondiner inn i baksetet for sex (gir utrolig mye respekt). I tillegg må han unngå å krasje for mange politibiler og fotgjengere.
  • Danmarks Radio drar pakistanerparodien så langt at det aldri er noen tvil om hvor de står i innvandringsspørsmålet. Og danskene spiller og lar seg provosere. «Rasisme» skriker noen opp, mens de fleste innleggene roser kanalen for endelig å bryte kvelende tabuer. Selvsagt sniker også noen få rasister seg inn med uintelligente innlegg av typen «drep alle svartinger», men de er uinteressante i denne sammenheng.
  • Snart lanserer også kanalen «smugle inn landsmenn til Danmark»-spillet og «lure seg inn på diskotek»-spillet. NRK bør også våge å sende mer Radio Jalla og Otto Jespersen. Vi må tulle mer med norske vrangforestillinger om innvandrere, eldre, samer og funksjonshemmede. For først når vi tør vise fordommene, ser vi hvor latterlige de egentlig er.

tine.figenschou@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer