Anmeldelse film «Mannen mot strømmen»

Modig om den lille manns kamp mot korrupsjonen

Filmen som iranere ikke får se i hjemlandet

MANNEN MOT STRØMMEN: Korrupsjonen i Iran finnes på alle nivåer og rammer alle. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Den iranske regissøren Mohammad Rasoulof er ingen profet i eget hjemland. Tvert imot, filmenes hans er forbudt der. Derimot er han ofte representert og premiert under Filmfestivalen i Cannes. I fjor fikk hans nyeste, «Mannen mot strømmen», den prestisjetunge prisen i sideprogrammet Un Certain Regard.

I fjor høst var Rasoulof invitert til festivalen Film fra Sør i Oslo for å introdusere filmen. Han ble avskåret fra å komme. Like før hadde han deltatt på en filmfestival i USA. Da han landet på flyplassen i Teheran, ble passet hans konfiskert av myndighetene. Mohammad Rasoulof lever ikke akkurat et risikofritt yrkesliv i Iran.

Arrestert

Han har allerede en dom på ett år hengende over hodet. I 2010 laget han film sammen med «Taxi»-regissøren Jafar Panahi. De ble arrestert på settet. Rasoulof ble opprinnelig dømt til seks års fengsel, men anket og fikk straffen redusert. Panahi ble nektet å lage film på 20 år. Nå anklages Rasoulof for «propaganda mot regimet» og for å «true den nasjonale sikkerhet». Det kommer neppe til å stanse ham.

Det påfallende med Rasoulofs nyere filmer, både «Manuscripts Don’t Burn» (2013) og den aktuelle «Mannen mot strømmen», er at de er direkte og utvetydige i kritikken av regime og livsbetingelser i dagens prestestyrte Iran. Man kunne tenke seg at filmfolk ville nærme seg slike problemstillinger med tvetydige metaforer, omskrivninger og lignelser. Ikke Rasoulof, han kaller en spade for en spade. Og han graver dypt i årsakene til Irans elendighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer