Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Lone Frank, «Mine vakre gener»

Modig utleverende

Selvutleverende og spennende om biologien som former vårt liv.

SKAL, SKAL IKKE? Det genetiske supermarkedet holder døgnåpent. Men tør du, og bør du bli kjent med dine gener?

Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
SKAL, SKAL IKKE? Det genetiske supermarkedet holder døgnåpent. Men tør du, og bør du bli kjent med dine gener? Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

BOK: Lone Frank, dansk vitenskapsjournalist med doktorgrad i nevrovitenskap, har skrevet en underholdende fortelling om den spennende og vanskelige jakten på sine gener.

Skjønt vanskelig? I dag kan du shoppe rundt på nettet for noen norske tusenlapper; vanskelighetene kommer seinere i løpet, et løp i som går stadig fortere mot et mål som blir stadig mer krevende å tolke:

«Kjære Lone Frank, Vi har gleden av å meddele at resultatene av din deCODEme Gen-scan nå foreligger. Klikk her.»

«Mine vakre gener»

Lone Frank

5 1 6
«Spennende om brennbart felt.»
Se alle anmeldelser

Og Lone klikker på kronisk lymfatisk leukemi.

Teksten beskriver hvordan sykdommen forløper, med tretthet, hodepine, blødninger og nedsatt immunforsvar. Den rammer, står det til sist, en halv prosent av befolkningen, og helst etter at de er fylt sytti.

Genetikkens dilemma

Dermed blir vi lesere tatt med til dilemmaet: Vil vi virkelig vite? Eller er det kanskje bedre å være uvitende om hvorvidt du er bærer av genet CYP1A2, som koder for et enzym som bestemmer hvor raskt du omsetter koffein. Lone Franks kjæreste leser høyt, med «et glis»:

«En undersøkelse av friske fertile kvinner konkluderte med at de som drakk tre eller flere kopper kaffe daglig, hadde mindre brystvolum hvis de hadde minst én C i rs762551.»

Gliset stivner når Lone Frank i jakten på sin arvemasse oppdager at hun er disponert for brystkreft, på grunn av det som på fagspråket kalles «familieopphopning».

Kvinnemot

Som forfatter er Lone Frank både modig og selvutleverende, mye mer modig og selvutleverende enn dusinet virkelighetsforfattere der hun står foran speilet og gransker seg selv:

JOURNALIST: Lone Frank. Foto: Peter Skovgaard
JOURNALIST: Lone Frank. Foto: Peter Skovgaard Vis mer

Den markante nesa er fra mors familie, munnen med smal leppe er fra farmors slekt. Så er det psyken. Hun tenker på en pliktoppfyllende far som begynte dagen med vodka i kaffekoppen, på moren som slet med depresjoner.

Forskningen kan uten tvil brukes i det godes tjeneste til å forebygge sykdommer, men også til skremmende samfunnskontroll og politisk overvåkning.

På dette brennbare feltet kunne forfatteren med fordel ha oppdatert oss på faresignalene som ikke bare kommer fra kartleggingen i det kommunistiske Kina, som noen later til å tro. President Xi kan fort få konkurranse fra banker og forsikringsselskap i vest som er interessert i din betalingsevne og livslengde.

Boka, som opprinnelig kom i 2010, bærer et litt ensidig preg av Lone Franks fascinasjon for biologien. «DNA lyver ikke», skriver hun, og fortsetter - med begeistring eller ironi - at det er jo smart, ikke sant, å velge barnets far basert på genetiske egenskaper. Eller som hun uttrykker det på velklingende, knall dansk:

«I den kulturelle kakofoni er det dejlig håndfast at kunne henvise til noe biologisk.»

Hele Norges coronakart