Modig

Erling Lægreid er en modig mann. Han stiller til skue følelser og holdninger de fleste ville holdt for seg selv.

Lægreid er programleder i NRKs Søndagsavisa, som sendes på P2 fra 11 til 12. I går hadde han besøk av forfatter Edvard Hoem, Dagblad-redaktør John Olav Egeland, samfunnsforsker Terje Osmundsen og medieforsker Rune Ottosen.

Alle forsøkte å holde samtalen om terroraksjonene og USAs svar på et saklig og anstendig nivå. Det gjorde tilsynelatende lite inntrykk på Lægreid.

Gang på gang hevdet han at amerikanerne er i ferd med å iverksette hevnaksjoner. USA vil ifølge NRK-veteranen «dra til Afghanistan og bombe det fattigste folk i verda». Han mente hevntanken er inspirert av Det gamle testamente.

Det har lenge forbløffet meg hvor fastmurt Lægreid sitter i 70-åras paroler og problemstillinger.

Studiogjestene pekte på at virkeligheten nok er litt mer nyansert, og Hoem insisterte flere ganger på at USA har moralsk rett til å straffe terroristene. Lægreid virket irritert over avbrytelsene.

Han forsøkte å terge Egeland med spørsmål om blodbadets «tabloide godbiter», men fikk beskjed om at så kynisk er det nok bare han selv som tenker.

Det la ingen demper på programlederen. Mot slutten av samtalen ga han lytterne følgende innsikt i sitt solidaritetsbankende hjerte. Jeg siterer:

- Når du såg tårna sokk i grus, så var det også ei estetisk oppleving.

Sikkert ærlig sagt. Men lurt?

Hvis jeg likte å se mennesker bli mishandlet, ville jeg holdt kjeft om det på radio. Slikt egner seg vel best blant likesinnede.