Modige menn under månen

Ujevn, men sympatisk essaysamling fra en mandighetens forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ernest Hemingway, Raymond Carver, Paul Bowles, Afrika, ørken, menn og mot. Har du hørt den før? Prøv igjen. Og tenk Groruddalen snarere enn Moss. Tenk klassereiser som ikke når helt fram til Slottet. Og en kar som er mann av sitt 70-tall - selv om det kan synes som om Per Petterson har hentet seg fint inn. Om enn kanskje ikke helt, heldigvis.

Mye i «Månen over porten» dreier seg om autodidaktens selvdanning, om Pettersons tålmodige vei inn i forfatterskapet. Fra en oppvekst hvor man ikke «ville vært overklasse om du ga oss penger for det». Via ensomhet, lesing og leseropplevelser. På vei til et språk. I en jakt på en maskulinitetens poetikk, på noe så sjeldent som mannens tale.

Storhet og litenhet

Petterson dyrker sine litterære forbilder. Det fører til stor investering i storhet, med tapsrisiko. Den sosialt sensitive forfatter strever med å forklare Blixens imperialisme, Hemingways «forelda mannsbilde», Sandemoses småborgerlige psykologisme, Gunnar Larsens overklassestatus og en reaksjonær Céline. Mye skal ha vært enklere før, trolig også heltedyrking.

Og av og til blir Petterson borte i geniestetikken. Han sukker over at man førti år etter Hemingways død «i noen sammenhenger faktisk er nødt til å argumentere for storheten i det han oppnådde». Og om Célines «Død på kreditt» skriver han at «det er ikke tvil om at hvert ord står der det skal stå».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer