Modne følelser

- Jeg vil heller være sentimental enn ironisk, sier Bjørg Vik. I sin nye roman, «Roser i et sprukket krus», handler det om de store følelsene. Om døden og kjærligheten. Til og med litt om havet.

Er du over seksti år og enke, bør du helst prioritere strikking og barnebarn. Det erfarer forfatteren Maja Sellmann, når hun brått etter mannens død finner seg en ny elsker. Barna og venninnene ser på henne med skrå blikk. Lidenskapen, mener de, har en aldersgrense.

- Jeg vil fortelle noe om sorg, savn og smerte, om å ta tak i livet og åpne seg for det, om å komme over i høyere, lysere sfærer. Jeg skriver jo alltid om kjærligheten, sier Bjørg Vik.

Kjærligheten opptrer i denne sammenhengen som forretningsmannen Einar Utne, bosatt i Provence. Ham finner Maja Sellmann i en kontaktannonse, når det verste sjokket og den mest invalidiserende sorgen har gitt seg. Maja innleder et forhold til en mann hun kjenner raskt med kroppen, seint med hjertet.

- Denne boka var spesielt opprivende å skrive, fordi jeg selv har mistet en elsket ektemann gjennom mange år. Det var en måte å gjennomleve sorgen en gang til på. Midtveis gikk alt i vranglås, jeg manglet både mot og distanse.

- Boka har flere selvbiografiske trekk. Er dette din historie?

- Den har mange berøringspunkter med mitt eget liv, men jeg insisterer på at det er en roman, og håper den blir lest slik. Av og til er det ikke nødvendig å kamuflere omgivelsene. Jeg er kommet til at jeg ikke er videre til dikter. Mer en forteller. For meg er troverdighet et nøkkelord.

- Boka har en religiøs dimensjon. Er den ny for deg?

- Ja. I likhet med Maja opplevde jeg en sorg som ble for tung å bære alene. Jeg trengte hjelp fra høyere hold. Det var fremmed for meg, som meldte meg ut av statskirken da jeg var tjue.

- «Roser i et sprukket krus» - en tittel på grensen til dameromanen?

- Det er en strofe fra et dikt av Gustaf Fröding, og jeg synes ikke det er sentimentalt. Det kan være at noen vil reagere på det, men det får gå. Jeg vil heller være sentimental enn ironisk. Den kalde, moderne ironien har jeg ingen sans for.

- Maja får sterke reaksjoner på sitt nye kjærlighetsliv. Er modne kvinners lidenskaper fremdeles tabupreget?

- Jeg tror det er en del fordommer, ja. Når du har passert 50-60, og blir alene, tildeles du lett en insnevret rolle. Vi skal helst bli sittende og være fornøyd med det vi har hatt, skue bakover, konsentrere oss om rollen som mor, svigermor, bestemor. Det finnes ganske mange enslige kvinner og menn som ønsker seg noe mer. Det handler mye om mot, om å våge en gang til. Og eventuelt betale regningen.

- Maja velger seg en litt yngre mann?

- Jeg synes det er litt trist at modne menn så ofte skaffer seg yngre kvinner. De går glipp av mye. En eldre kvinne forstår bedre mannens prestasjonsangst, er mer givende og mindre krevende. Jeg møter stadig eldre menn med yngre damer, og du ser det jo på dem: De virker helt utmattet.

Bjørg Vik