Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Norske barn bor på asylmottak

Mødre må velge mellom å ta med seg barna til hjemlandet eller la barnevernet ta dem

Dagbladet mener: Når regjeringen graderer statsborgerskap, rammer det ikke bare enkeltpersoner, men alle borgere

FORSKJELL PÅ BARN: Justisminister Sylvi Listhaug mener det er foreldrenes ansvar at små barn med norsk statsborgerskap bor på asylmottak. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSKJELL PÅ BARN: Justisminister Sylvi Listhaug mener det er foreldrenes ansvar at små barn med norsk statsborgerskap bor på asylmottak. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste åra har politikere vist en urovekkende og økende aksept for å behandle mennesker på flukt dårligere enn nordmenn. Ofte svært mye dårligere. Våre folkevalgte utfordrer stadig menneskerettighetene ved å fire på rettssikkerheten og nekte mennesker i dyp nød adgang til grunnleggende ytelser, slik som helsehjelp og barneomsorg. Regjeringen skryter av at Norge er blant landene i Europa som behandler asylsøkere dårligst, og nå ser Arbeiderpartiet ut til å ville konkurrere om den tvilsomme æren.

Hva når denne forskjellspolitikken rammer norske barn? I flere reportasjer de siste dagene har TV2 avdekket at minst 28 norske barn bor på asylmottak rundt omkring i Norge. De er født i Norge og har statsborgerskap eller opphold i landet, men fordi mødrene enten venter på oppholdstillatelse eller har fått avslag, er barna henvist til å vokse opp på asylmottak. Det er snakk om små barn. 23 er under fem år, mens det eldste barnet er 11 år og har bodd på asylmottak store deler av sitt liv. Norsk Folkehjelp kjenner til barn som har byttet mottak syv ganger i løpet av sine korte liv.

Disse barna har rettigheter som norske borgere og skal leve livene sine i Norge. De skulle ha bodd i en kommune og gått på skole eller i barnehage som andre unger. De skulle fått venner og slått røtter. I stedet lever de i asylmottak, omgitt av fremmede voksne i en fortvilet livssituasjon. Det er ikke et trygt sted å være for barn.

Justisdepartementet toer sine hender og sier barnas skjebne er foreldrenes ansvar. Mødrene får velge om de vil ta barna med seg, eller la dem være igjen hos fedre som har statsborgerskap. I tilfeller der far er voldelig eller uegnet som omsorgsperson, får barnevernet overta omsorgen, er svaret til TV2.

Justisminister Sylvi Listhaug fører en politikk som i sin konsekvens heller vil plassere norske barn hos barnevernet enn å la dem vokse opp hos mødrene sine. Det stiller mødrene overfor et umenneskelig valg, og det er en grov forskjellsbehandling av norske barn som ikke har noe valg. Spørsmålet er om ministeren har retten på sin side. En høyesterettsdom sier i en liknende sak at det å utvise mor er det samme som å utvise barna.

Myndighetene burde i stedet la mødrene søke om familiegjenforening i Norge og la barna komme i gang med livene sine. Det er denne type forskjellsbehandling som ødelegger liv, hindrer integrering og skaper utenforskap og motsetninger.

Når regjeringen graderer statsborgerskap rammer det ikke bare enkeltpersoner, men alle borgere som merker seg at noen er norskere enn andre i regjeringens øyne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!