TIANANMEN-MØDRENE: Ding Zilin, her fotografert foran bildet av den 17 år gamle sønnen som ble drept på Tiananmen-plassen i Beijing 4. juni 1989. Foto: AP / NTB Scanpix
TIANANMEN-MØDRENE: Ding Zilin, her fotografert foran bildet av den 17 år gamle sønnen som ble drept på Tiananmen-plassen i Beijing 4. juni 1989. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Mødrene til ofrene fra Tiananmen-massakren nekter å glemme

Glemsel er en overlevelsesmekanisme. Det du ikke husker, har kanskje ikke skjedd?

Kommentar

I Kina kan glemselen være påtvunget. Førstkommende lørdag er det årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass i Beijing. I år er det 27 år siden tanks rykket inn på plassen og meide ned demonstrantene som hadde holdt fortet der i ukevis. Hundrevis, kanskje tusenvis, ble drept den 4. juni 1989 i Beijing og andre kinesiske byer hvor det også pågikk demonstrasjoner. Man risikerer fengsel for å huske dette offentlig. Å bruke tallkombinasjonen 4 og 6 på nett eller mobil kan i disse dager være nok til å sette folk i fare.

Noen nekter å glemme. En gruppe som kaller seg «Tiananmen-mødrene» skriver hvert år åpent brev til det kinesiske lederskapet - og til verden. I år minner gruppa om at mange av disse foreldrene til studentene som ble drept for 27 år siden, er gamle og har levd en tredjedel av sine liv med savnet og sorgen. Mange av dem har gått i grava uten tegn til unnskylding fra politikerne eller Folkets frigjøringshær som drepte sine egne landsmenn.

«Vi, ofrenes familier, har opprettholdt våre tre krav: sannhet, innrømmelse av ansvar og kompensasjon,» skriver Tiananmen-mødrene i brevet. De kaller regimets svar for «hvit terror». Terroren innebærer konstant overvåking og en trakassering som hvert år tiltar i perioden rundt 4. juni. I år har politiet nektet den 80 år gamle tidligere læreren Ding Zilin å motta besøk fra mer enn én person av gangen i perioden 22. april til 4. juni. Ding er mor til en 17-årig gutt som ble drept i massakren, og hun betraktes som Tiananmen-mødrenes leder.

I det åpne brevet, som ble offentliggjort gjennom Human Rights in China i går, er mødrene ikke nådige mot Kinas nåværende ledere.

De skriver blant annet at «en regjering som glemmer, skjuler og dekker til sannheten om historiske lidelser, har ingen framtid - det er en regjering som fortsetter å begå forbrytelser!» Tidlig tirsdag morgen ble tre personer arrestert i Beijing fordi de var fotografert under et banner med budskapet: «Ikke glem landets sår».

Men glemselen rår, ifølge journalisten Louisa Lim som har utgitt boka «The People's Republic of Amnesia - Tiananmen Revisited». Hun minner om at myndighetene har installert mellom 20 og 30 millioner overvåkingskameraer, og at budsjettet for indre sikkerhet er større enn forsvarsbudsjettet.

Folk er ikke tjent med å huske. Louisa Lim skriver at de «har lært å lukke øyne og tanker for alt ubehagelig, og har latt hodene sine bli preget av falske minner - eller latt de virkelige erindringene bli visket ut - av bekvemmelighetshensyn ... Det er ingenting å vinne på å huske, så hvorfor bry seg?»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.