Modum fra innsida

Åpenhjertige fortellinger fra Modum Bad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Et blikk innenfra, fortolket og formidlet av noen utenfra. Det var ideen,» skriver Modum Bads direktør Ole Johan Sandvand i forordet til «Historier om sårbarhet».

Oppdraget med å skrive jubileumsboka til den psykiatriske institusjonen, fikk ekteparet Catharina Jacobsen og Ketil Bjørnstad. Begge er drevne formidlere av andres historier: Hun som journalist, han som forfatter av flere bøker i feltet mellom dokumentar og skjønnlitteratur.

Flerstemt

Sammen har de møtt og hørt på menneskene på Modum Bad. De innlagte og ansatte. Boka er blitt en samling fortellinger det er umulig ikke å bli berørt av, men mangler den helt gode formen.

Boka veksler mellom pasientenes historier og de ansattes refleksjoner rundt institusjonen og behandlingen. Tonen er personlig og fortellingene likner monologer: Forfatternes spørsmål som utløser og presumptivt driver fram fortellingene, anes kun. I korte mellomspill er forfatterne mer synlige med sine tanker.

De innlagtes beretninger er naturlig nok sterkest lesning. Her er åpenhjertige fortellinger om angst, spiseforstyrrelser, sorg og overgrep: En mann er traumatisert etter at kona, og senere sønnen, satte fyr på seg selv. En kvinne etter å ha mistet hele familien i flodbølgen i Thailand. Pasientene forteller også om steget det er å søke hjelp. For på Modum er alle frivillig innlagt. Hit må man søke om å få komme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer