Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mohsan Raja fortjener en unnskyldning

Aftenposten har vist slett journalistisk og presseetisk håndverk i arbeidet med årets Oslo-borger.

OMSTRIDT: Mohsan Raja, ble tildelt tittelen som Årets Osloborger etter at hans arbeid for å hjelpe flyktningene. Foto: NTB SCANPIX
OMSTRIDT: Mohsan Raja, ble tildelt tittelen som Årets Osloborger etter at hans arbeid for å hjelpe flyktningene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Kommentar

Etter at flere tok seg bryet med å sjekke facebookprofilen til Mohsan Raja (30), som ble kåret til årets Oslo-borger av Aftenpostens lesere, har det ikke vært stille i verken avisspalter eller på de sosiale medier.

Skal vi tro facebook-atferden hans er han konspirasjonsteoretiker, sexistisk, kritisk til homofile, ønsker død over Israel og forsvarer av terrorhandlingene mot Charlie Hebdo.

Han er ikke lett å elske, og kunne vi gått tilbake i tid, er det ingen tvil om at Aftenposten aldri burde nominert Raja til Årets Osloborger, til tross for at han har vist en beundringsverdig innsats for flyktningene som er ankommet Oslo.

Venstrepolitiker Abid Raja, som først var positiv til prisen, ber nå, «på vegne av minoritetsbefolkningen», om at Aftenposten trekker prisen tilbake. Han mener det Moshan Raja «står for ikke er forenlig med å være Osloborger» (sic!).

Det vil de trolig gjøre. Publikum vil ikke gi seg før de får se blod. Bare hvis de trekker prisen får Aftenposten julefred.

Da vil miseren være komplett. Aftenposten har dratt et ungt menneske ut i offentligheten og navnet hans ned i søla, for alltid. Det står det ingen respekt av.

Raja fortjener kritikk for sine uttalelser. Men vi er allerede langt forbi det et ungt menneske, som selv ikke har gått aktivt ut med sine meninger, fortjener. Det er Aftenposten som fortjener ramsalt kritikk for sitt særdeles slette journalistiske og presseetiske håndverk.

For Aftenposten har et ansvar for hva de utsetter mennesker for. Raja har allerede mistet jobben etter å ha brukt dag og natt på å hjelpe flyktninger, som det offentlige Norge ikke har evnet å gi et tilstrekkelig tilbud.

Nå stilles han i gapestokken. Han latterliggjøres av folk på både venstre- og høyresiden, konservative som progressive.

Det er viktig å rette søkelyset mot intolerante holdninger. Men Raja er ingen offentlig person med makt. Han er mannen i gata, som Aftenposten har dyttet ut i offentligheten, uten å ha brukt to sekunder på å vurdere om han tåler det kritiske blikket som nødvendigvis følger med slike tildelinger.

Nå som avisa har tildelt ham en offentlig rolle, har de selv gitt seg grunnlag for å behandle ham som enhver annen maktperson, for selv å komme ut av denne situasjonen med æren i behold. Nå er det plutselig rettferdiggjort at Aftenposten følger opp med en kritisk sak hvor hans kriminelle bakgrunn brettes ut.

Og nå er det legitimt å sitere ikke navngitte kritikere av hans virke som flyktninghjelper.

Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen har allerede beklaget overfor leserne. De burde vært bedre informert, skriver han. Det er en selvfølge.

Men Hansen og Aftenposten skylder også Raja en unnskyldning. Denne prosessen er ikke ei avis av Aftenpostens kaliber verdig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media