«Møkk lei» kongestatuer

Skulptøren Knut Steen har fått nok.

Den 82-årige skulptøren Steen er lut lei debatten om kongestatuen som Oslo kommune har bestilt av ham. Nå vil han bare har ro, sier han til NTB.

- Vil kommunen ikke ha statuen av kong Olav, skal de heller ikke få den. Den skal iallfall ikke plasseres noe annet sted, sier den internasjonalt anerkjente, norske kunstneren med ettertrykk til NTB, når han blir bedt om å kommentere debatten som har rast i aviser og andre medier etter publisering av bilder av statuen av folkekongen, som er tenkt plassert på Rådhusplassen i Oslo.

Sirkus

Både kunstkritikere og lekfolk reagerte sterkt da statuen ble presentert gjennom avisene i fjor høst. Karakteristikkene var sterke. Blant annet at statuen med sin løftede høyrearm, og kongefiguren høyt hevet over folket som omkranser sokkelen, mer lignet på en fascistisk diktator enn folkekongen Olav.

- Dette er et skikkelig sirkus. Jeg er møkklei av det. Vil de ikke ha den, så skal den ikke dit, selvfølgelig. Men det blir ikke snakk om noen annen plass, sier kunstneren med ettertrykk.

Lørdag åpnet Studio La Cascata på Lysaker en salgsutstilling av Knut Steens marmor- og bronseskulpturer og litografier. Åpningen skjedde dagen før kunstneren fylte 82 år.

Begeistret

Et hundretall kjøpesterke publikummere var møtt fram for å ta de vakre figurene i øyesyn. Noen av dem vil åpenbart skifte eier i løpet av de seks ukene utstillingen skal vare.

UTSTILLING UTEN KONGEN:
Kunstneren Knut Steen hilser på en av de fremmøte under åpningen av utstillingen på Lilleaker utenfor Oslo i ettermiddag. Foto: Scanpix
UTSTILLING UTEN KONGEN: Kunstneren Knut Steen hilser på en av de fremmøte under åpningen av utstillingen på Lilleaker utenfor Oslo i ettermiddag. Foto: Scanpix Vis mer

- Absolutt. Her er det mye vakkert. Vi er her for å kjøpe. Vi har allerede sett oss ut et par-tre aktuelle arbeider, sier den kunstelskende investor Christian Ringnes og hans kone Denise til NTB.

Fra før har de et titall skulpturer av Knut Steen. Blant annet en stor utgave av marmorstatuen «De elskende», eller «Passagio I», som den heter på utstillingen, plassert i parets villahage på Ris i Oslo.

- Vi har blant annet falt for «Tre Gracier» og «Ektepar», den siste representerer på en vakker måte mennesker litt inn i alderdommen, sier Ringnes.

Men debatten om kongestatuen vil verken han eller hans kone blande seg bort i.

(NTB)

MYE JOBB: Billedhugger Knut Steen og hans medarbeidere har i lang tid jobbet med en åtte meter høy statue av kong Olav som Oslo Kommune ønsker å plassere på Rådhusplassen i Oslo. Billedhuggeren er lei for at enkelte synes å misforstå budskapet som kommer til uttrykk ved at Kongen holder hånden opp. Foto: Scanpix
MYE JOBB: Billedhugger Knut Steen og hans medarbeidere har i lang tid jobbet med en åtte meter høy statue av kong Olav som Oslo Kommune ønsker å plassere på Rådhusplassen i Oslo. Billedhuggeren er lei for at enkelte synes å misforstå budskapet som kommer til uttrykk ved at Kongen holder hånden opp. Foto: Scanpix Vis mer